Disident Selecký hovorí o osobnej skúsenosti ohľadne zásahov cudzích mocností do slovenskej politiky a médií a poukázal na paralely so súčasnou situáciou

09.03.2018 | 01:22
  0
Scenár zasahovania do vnútorných záležitostí Slovenska sa dnes podľa neho znovu opakuje.

Bývalý zástupca šéfredaktora Slovenského denníka, ktorý začiatkom 90-tych rokov vydávalo Kresťansko-demokratické hnutie (KDH), katolícky disident a člen tzv. Bratislavskej päťky (Ján Čarnogurský, Miroslav Kusý, Vladimír Maňák a Hana Ponická), momentálne publicista Anton Selecký sa v súvislosti s aktuálnou politickou situáciou zmienil o tom, ako po Nežnej revolúcii zasahovali do diania na Slovensku zahraničné spravodajské služby.

„Hovorí sa, že zasahovanie cudzích spravodajských služieb, alebo iných organizácií do diania na Slovensku je konšpirácia. Berte to ako moje svedectvo, človeka, ktorý pri tom bol a ktorý o tom dobre vie, že to vtedy bola pravda. A určite to je pravda aj dnes,“ uviedol bývalý novinár a disident.

Povedal tiež, že cez KDH pôsobila na Slovensku britská tajná služba MI6 a v samotnom sídle KDH mala kanceláriu istá americká „poradkyňa“.

Selecký hovoril aj o osobnej skúsenosti, keď ho britská tajná služba požiadala, aby Slovenský denník pred voľbami v roku 1992 zverejnil leták, ktorý mal za cieľ v negatívnom svetle vykresliť Vladimíra Mečiara.

 

Ako jednu z ústredných postáv pracujúcich v prospech zahraničia na dikreditáciu Mečiara menoval Pavla Demeša, ktorý bol ministrom medzinárodných vzťahov, poradcom prezidenta Kováča a spoluzakladateľom mimovládnej organizácie SAIA-SCTS. Demeš bol v rokoch 2000 – 2010 taktiež riaditeľom americkej mimovládnej organizácie German Marshall Fund pre strednú a východnú Európu. Pavol Demeš je v súčasnosti spolu s poradcom prezidenta Kisku - Martinom Bútorom v Rade starších Nadácie otvorenej spoločnosti (OSF) Georgea Sorosa.

Na Demešovu adresu sa v roku 2016 vyjadril aj premiér Fico, ktorý poukázal na jeho úlohu v štrajku učiteľov. „Veď sa len pozrite, kto za tými učiteľmi stál. Mne stačilo, keď som tam videl pána Demeša a všetko som pochopil,“ vyhlásil ministerský predseda.

Anton Selecký na margo súčasnej situácie na Slovensku poznamenal, že scenár zasahovania zo zahraničia sa dnes znova opakuje. Poukázal na bývalého novinára denníka SME Toma Nicholsona (bývalého manžela súčasnej poslynkyňe za SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá sa v rádiu Aktual minulý týždeň vyjadrila, že na Slovensku musí dôjsť k prevratu), ktorý pred šiestimi rokmi prišiel s kauzou Gorila.

„A tento istý Tom Nicholson prišiel s nedokončeným článkom nebohého novinára Jána Kuciaka,“ ilustroval aktuálny súvis s dianím v Slovenskej republike.

V rozhovore pre denník N zo dňa 26. februára Nicholson priznal, že s Kuciakom pracoval na prípade, ktorému sa aj on venoval. Tento kanadský a zároveň britský občan ešte začiatkom toho istého mesiaca (pred Kuciakovou vraždou) v interview pre aktuality.sk vyhlásil, že sa po 20-tich rokoch rozhodol odísť zo Slovenska naspäť do Kanady ...

Člen tzv. Bratislavskej päťky na záver varoval pred tým, aby davy ľudí neboli hnané do niečoho, čo nie je v ich záujme.

„V záujme národa, každého štátu je, aby fungoval podľa pravidiel, ktoré sú ústavné. Nikto nemôže búrať ústavu, alebo robiť revolúcie pre to, aby získal moc,“ uzatvoril Selecký.


Zdroj: autorský článok InfoVojna / youtube.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti