Demeš: Lajčák je zodpovedný politik, ktorému ide o Slovensko

23.11.2018 | 12:48
  0
Bývalý minister medzinárodných vzťahov SR a zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš v rozhovore pre Parlamentné Listy vyhlásil, že neúčasť Slovenska na decembrovej konferencii v Marrákeši by bolo znakom nezrelosti.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pohrozil v utorok demisiou, ak NR SR neprijme Globálny pakt OSN o migrácii. Priznal však, že v Smere prebiehajú vnútorné boje. Ako chápete jeho kroky?
 
Populárny minister, ktorého meno sa skloňuje aj s prezidentskou kandidatúrou, sa dostal v tieto dni neočakávane na svoju politickú, profesionálnu, ale i ľudskú križovatku. Mnohých svojím jednoznačným a ráznym postojom pozitívne prekvapil, iných zaskočil, ba až „vytočil“. Podľa mňa sa správa ako zodpovedný politik, ktorému ide o krajinu, ktorej slúži. Navyše ako diplomat  medzinárodného formátu, ktorý prešiel za uplynulý rok náročnou skúškou v OSN, si nemôže dovoliť pod tlakom domácich politických žonglérov hazardovať so svojím menom.  
 
Malo by Slovensko prijať spomínaný pakt? Prijať ho odmieta viacero krajín, vrátane Česka, Austrálie či Rakúska.
 
O Globálnom rámci o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii, ktorý dostal v našich médiách názov Globálny pakt OSN o migrácii, koluje množstvo zavádzajúcich a nepravdivých informácií. Sme v predvolebnom čase, a preto neprekvapuje, že na vlne obáv ľudí z imigrácie sa ho niektorí politici budú snažiť manipulatívne využiť. Toto Miroslava Lajčáka dostalo mimo jeho tradičnej zóny pokoja. Robí, čo môže, aby uvádzal veci na pravú mieru a prispieval k vecnému dialógu. Na internete je možné prečítať si právne stanovisko ministerstva zahraničia k spomínanému dokumentu a je tiež možné si pozrieť ministrovo vystúpenie v Zahraničnom výbore NR SR.
 
Lajčák tvrdí, že populisti a xenofóbovia šíria bludy o globálnom pakte. Vnímate to rovnako?
 
Ano, vnímam to podobne.
 
Samotní poslanci zo Smeru kritizujú dokument preto, že migrácia sa chápe ako pozitívny aspekt, výslovne hovorí o migrantoch v pozitívnom zmysle, ale žiadne riešenie neponúka. V čom je podľa vás prínos Globálneho paktu OSN o migrácii?
 
Pred migráciou sa nedá zatvárať si oči, deje sa celý čas. I my Slováci sme toho dôkazom. Naši občania migrovali a migrujú a sú roztrúsení po celom svete, v Európe i zámorí. Čo, pochopiteľne, Európanov vrátane našich občanov v ostatných troch rokoch mimoriadne znepokojilo, je migračná kríza, ktorú vyvolali pohyby ľudí v dôsledku konfliktov na Blizkom východe a v severnej Afrike. S tým sa musíme kolektívne vyrovnávať, chrániť sa a hľadať riešenia. Dokument OSN, s ktorým sa stotožnila veľká väčšina krajín, nám nič nenanucuje a neoberá nás o suverenitu v rozhodovaní. Má vytvoriť rámce pre diskusiu o „bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii“.  
 
Podľa SaS je ťažko politicky vysvetliť, že nejde o záväzný dokument, hoci sa tam viac ako 80- krát vyskytuje slovné spojenie „zaväzujeme sa“. Podobné slová uviedla aj koaličná SNS s tým, že tento dokument napriek tomu, že nie je právne záväzný, je politicky záväzný. Ako tomu rozumiete vy?
 
Rozumiem tomu tak, ako o tom vraví spomínané stanovisko nášho rezortu diplomacie. 
 
SNS zároveň žiada, aby sa v Marrákeši za Slovensko nikto fyzicky nezúčastnil. Miroslav Lajčák si naopak myslí, že by sme sa mali zúčastniť tejto konferencie a podať tam intepretatívne vyhlásenie, v ktorom povieme, ako Globálny pakt OSN vnímame. Mali by sme sa podľa vás konferencie zúčastniť? Čo by to pre nás znamenalo diplomaticky, ak by sme tam nešli?
 
Nezúčastniť sa tejto decembrovej konferencie by bolo znakom nezrelosti. Slovensko je suverénny a medzinárodne ukotvený štát a môže na nej odborne, diplomaticky i politicky prezentovať svoje postoje, na ktorých sa dohodneme. Nik nás tam nebude dotláčať do kúta. 
 
Môže v konečnom dôsledku prísť k tomu, že padne vláda na tejto téme, či Smer „radšej obetuje“ Lajčáka, prípadne sa ukáže, že Robert Fico skutočne stráca svoju pozíciu v strane?
 
Na tomto spore podľa mňa vláda nemá prečo padnúť. Nanajvýš odstúpi skúsený, a pre Slovensko v týchto turbulentných časoch dôležitý, minister a vystrieda ho bohviekto z prostredia Smeru – SD.  Dokument OSN si nevyžaduje hlasovanie v parlamente, plénum má odporúčací charakter. O jeho ďalšom osude napokon rozhodne v najbližšich dňoch vláda vedená Petrom Pellegrinim. Z doterajších premiérových vyjadrení vyplýva, že na zotrvaní šéfa našej diplomacie  v jeho kabinete mu záleží. Miroslav Lajčák sa tak stáva ďalším testom Petra Pellegriniho a jeho politickej sily, najmä vo vnútri svojej vlastnej strany a vládnom trojlístku. 

Zdroj: parlamentnelisty.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti