Definitívny koniec Mexického drogového narkobaróna

20.01.2017 | 18:14
  0
Mexické súdy rozhodli o extradícii narkobaróna a šéfa najväčšieho mexického drogového kartelu Sinaloa do Spojených štátov,.

Mexické súdy majú podľa všetkého inšpiratívny sklon k satire, keď vcelku symbolicky-deň pred inauguráciou Trumpa rozhodli o extradícii (vydanie obvineného inému štátu) narkobaróna a šéfa najväčšieho mexického drogového kartelu Sinaloa do Spojených štátov, akoby darček k jeho inaugurácii.

Joaquin Guzman, prezývaného tiež "El Chapo" (Krpec) , poslali včera, 19.1.2017, len dve hodiny po súdnom jednaní, špeciálnou eskortou DEA letecky do Spojených štátov. Mexiko sa vyznačuje silným odporom k Trumpovi, ktorý vystupuje proti mexickým emigrantov žijúcim v USA a chce stavať na hranici s Mexikom ochranný múr.

Mexické médiá uvádzajú, že El Chapo považuje svoje vydanie do Spojených štátov za svoju najväčšiu moru. Úrady potvrdili, že Guzman bol vydaný do USA za podozrenie z viacero zločinov. Mexické úrady takto vyriešili problém-"väzňa číslo 3192," ktorý viedol najväčšie drogové impérium v Mexiku a tri krát od roku 1993 utiekol z väzenia. Tiež názorovo veľmi rozdeľoval  severnú časť Mexika, kde Kartel Sinaloa pôsobil, pretože obyvatelia tejto časti ani zďaleka neboli zjednotení v názore, že Guzman je zločinec. Časť krajiny-predovšetkým Guzmanovi stúpenci, považuje totiž El Chapa za hrdinu. V roku 2016 sa dokonca podľa zverejnenej správy vyhrážal likvidáciou vodcov zoskupenia ISIL v Sýrii zato, že neplnili dohody uzavreté s kartelom Sinaloa o obchodovaní s ópiom.

Ministerstvo zahraničia Mexika uviedlo , že piate súdne kolégium v trestných veciach Mexico City zamietlo Guzmanove odvolanie, že vydaním jeho osoby Mexické úrady porušujú jeho ľudské práva a vydalo príkaz na jeho "expresné" vydanie do Spojených štátov. Vydanie sa udialo v rovnaký deň ako bolo o ňom na pojednávaní rozhodnuté.

Guzman je teraz vo väzbe v USA. Väzeň bol najskôr poslaný do väzenia v Ciudad Juarez, Chihuahua (severné Mexiko, na hranici s Texasom), vlani v máji. Pred tým Guzman strávil štyri mesiace vo väzení Altiplano od 8. januára 2016 po zatknutí v Los Mochis v štáte Sinaloa. El Chapo utiekol z rovnakého väzenia v júli 2015 tunelom zo svojej cely, dlhým 1500 m, vedúcim do stavebného kontajneru. Po dobu viac ako šesť mesiacov bol v Mexiku najhľadanejším utečenecom v histórii Mexika. Od posledného zadržania ho vo väzení osobitne strážilo viac ako sedemsto zriadencov väznice, čím sa náklady na jeho stráženie šplhali do závratných výšok. Počas tejto doby sa viacero úradníkov z Mexico City vyjadrovalo, že opatrenia spojené so strážením tohoto "špeciálneho väzňa" boli niekoľko násobne vyššie ako náklady na chod prezidentského úradu v Mexiku za porovnateľnú dobu.

El Chapo teraz čelí niekoľkým obvineniam. Mexický vládny zdroj citovaný agentúrou Reuters povedal, že Guzman pristál včera v New Yorku. Narkobarón Guzman čelí v USA obvineniu za obchodovanie s drogami, za objednávku vraždy, za vraždu a pranie špinavých peňazí v Texase.

Katalin Tara

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti