Debatujem len s triezvymi ľuďmi, odkázal Salvini Junckerovi

06.10.2018 | 11:47
  0
Medzi Talianskom a Európskou úniou to opäť „iskrí“. Tentoraz sa pustil minister vnútra Matteo Salvini do predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera.

Jadrom sporu sa stalo údajné tvrdenie Junckera, ktorý sa chce podľa svojich slov vyhnúť „ďalšej gréckej kríze v Taliansku“. Juncker tak pripomenul finančnú krízu v Grécku, ktoré nebolo z pohľadu Bruselu schopné plniť si svoje záväzky, keď jeho dlh narástol do astronomických výšok. Diskutovalo sa o návrate k drachme a odchode krajiny z eurozóny, k čomu nakoniec nedošlo. V tom čase, ale aj neskôr sa hovorilo, že by grécky scenár mohol nastať tiež v Španielsku alebo Taliansku.

„Musíme sa vyhnúť tomu, aby sa s Talianskom nejako zvláštne zaobchádzalo, čo by vo finále mohlo zničiť euro,“ citovali talianske spravodajské agentúry Junckera. Taliansko však na podobné komentáre reaguje veľmi nedotklivo, čo aktuálne potvrdil šéf Ligy severu a minister vnútra Matteo Salvini. Ten ukázal, že sa aj na takej vysokej mocenskej pozícii celkom dobre zaobíde bez diplomacie, a vypálil proti Junckerovi „ostrými“.

„Ja debatujem len s triezvymi ľuďmi,“ vyhlásil Salvini v rozhovore s jedným novinárom a neskôr sa vyjadril aj na Twitteri. „Podobné komentáre a hrozby zo strany Junckera a ďalších európskych úradníkov len zvyšujú paniku s cieľom útočiť na taliansku vládu a ekonomiku našej krajiny. Sme pripravení požadovať náhradu škody,“ cituje Kronen Zeitung výrazného talianskeho politika s tým, že minulý týždeň talianska vláda odsúhlasila navýšenie pôžičiek až na 2,4 % HDP.

Ale ani predchádzajúce slová namierené na adresu Junckera Salvinimu nestačili. Uviedol tiež, že „kým Juncker prehovorí, mal by najprv vypiť dva poháre vody“. Taliansky minister vnútra tak narážal na kolujúce fámy, podľa ktorých má Juncker veľmi blízko k alkoholu. Zatiaľ naposledy to podľa svojich kritikov preukázal v júli na slávnostnej večeri NATO, kde sa tackal a na schodoch mu museli pomáhať ostatní účastníci stretnutia.

Vtedy však jeho okolie Junckerovu indispozíciu ospravedlňovalo boľavým chrbtom. Aj teraz prichádza drobná korekcia jeho výrokov. Hovorca Európskej komisie upozornil, že Junckerove slová talianske médiá zle interpretovali a Juncker údajne nemal v úmysle naznačovať, že Taliansko možno čaká rovnaký osud, aký stretol pred rokmi Grécko.

Zdroj: parlamentnelisty.sk / krone.at


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti