Dánsko a Rakúsko zvažujú odstúpenie od Globálneho paktu OSN o migrácii

08.10.2018 | 14:30
  0
To nekorešponduje s nedávnym vyhlásením premiéra Pellegriniho a predstaviteľom SaS, ktorí sú nejakých migrantov ochotných prijímať.

Nemecký denník Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) prináša správu o viedenskom stretnutí rakúskeho ministra vnútra a dánskej ministerky pre integráciu. Výsledkom je návrh nového európskeho plánu o migrácii, ktorý je v rozpore s Globálnym paktom OSN o presídľovaní migrantov

Slovenské médiá podrobne rozoberajú prípravy na komunálne voľby a opozícia sa neustále snaží útočiť na Smer. V tejto atmosfére by nemalo našej pozornosti uniknúť, že Rakúsko a Dánsko sa predbežne dištancujú od pripravovaného Globálneho paktu OSN o migrácii. Popri USA, Australie a Maďarska by sa jednalo už o päť vyspelých krajín, ktoré by sa k paktu nepripojili!

Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl a dánska ministerka pre integráciu Inger Støjberg sa vo štvrtok a v piatok vo Viedni zhodli, že plán OSN na presídľovanie by mal byť odložený na neskôr. Najskôr sa chcú sústrediť na ochranu vonkajších hraníc Schengenu, rozbitie pašeráckych sietí a na integráciu alebo deportáciu tých migrantov, ktorí už v Európskej Únii sú.

To nekorešponduje s nedávnym vyhlásením premiéra Pellegriniho a predstaviteľom SaS, ktorí sú nejakých migrantov ochotných prijímať.

K téme sa vyjadril aj nemecký Epoch Times. Aj toto médium tvrdí, že ďalšiu migráciu je možné zvážiť až po zastavení ilegálneho prisťahovalectva. To je vraj v rozpore s plánmi OSN

Na Globálny pakt o migrácii OSN sa pozerá kriticky stále viac nemeckých susedov. Teraz, keď USA, Maďarsko a Austrália oznámili odstúpenie od paktu, zvažujú podobný krok aj Dánsko a Rakúsko.

Rakúsko a Dánsko uviedli, že migrácia by sa mohla prípadne zvážiť až po zmiernení nelegálneho prisťahovalectva – a obnovení dôvery európskej populácie.

Iba po zabezpečení hraníc EÚ by sa mohlo uvažovať o umožnení vstupu zraniteľných utečencov do Európy.

Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl vo Viedni povedal: „Ak sa pýtate na môj osobný názor, presídlenie musí byť náhradou za to, čo v súčasnosti prežívame a bez príplatku.„

Dánska ministerka pre integráciu Inger Støjberg oznámila 4. októbra, že Dánsko v roku 2018 neprijme žiadnych migrantov.

Rakúsky denník Krone v piatok uverejnil sedembodový plán rakúskeho ministra.

1. Vytvoriť systém, ktorý identifikuje a podporí tých, ktorí skutočne potrebujú ochranu.
2. Pomôcť vytvárať pracovné miesta v regiónoch pôvodu migrácie s cieľom uľahčiť týmto krajinám a odradiť od ilegálnej migrácie do Európy. Viac unijnej podpory pre vstupné krajiny.
3. Posilniť kapacity azylových a migračných orgánov na migračných trasách.
4. Rozbiť obchodný model obchodníkov a pašerákov s ľuďmi. Vytvoriť právny rámec pre pátracie a záchranné operácie v Stredozemí na základe existujúceho Dohovoru o morskom práve a zriadiť záchranné strediská mimo EÚ.
5. Zabezpečiť účinné riadenie ochrany vonkajších hraníc EÚ a odchod všetkých osôb, ktoré sú nelegálne prítomné v EÚ. Vykoná sa to tak, že sa vykoná skríningový postup priamo v hotspotoch na vonkajších hraniciach EÚ.
6. Krajiny EÚ by mali rozdeliť zodpovednosť za ochranu utečencov a zabrániť ilegálnej migrácii. Panuje predstava, že všetky štáty EÚ a schengenského priestoru prejavia solidaritu.
7. Ochrániť osobitne zraniteľných utečencov (presídlenie) treťou krajinou. Po prvé, malo by to byť o obmedzení ilegálnej migrácie, potom o presídlení bezpečným a legálnym spôsobom a len pre zraniteľné osoby.

Kickl ďalej zdôrazňuje, že ochranu musia dostať iba tí, čo ju viditeľne „skutočne potrebujú„. Momentálne sa však dostáva ochrany v Európe „tím, ktorí sa presadzujú„, ktorí sú „najhlasnejší“ a „najsilnejší„.

Zdroj: slobodnyvyber.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti