Dánska ministerka odkázala migrantom: Naučte sa jazyk, alebo si zaplatíte za tlmočníka

27.03.2018 | 17:13
  0
Inger Støjbergová vyhlásila, že integrácia prisťahovalcov zlyhala.

Dánska ministerka pre integráciu Inger Støjbergová vo svojom článku pre denník BT vyzvala prisťahovalcov, aby zintenzívnili svoje úsilie o asimiláciu a splynuli s dánskou spoločnosťou.

Støjbergová označila za príčinu zlej asimilácie, kombináciu lenivosti a neochoty nových prisťahovalcov učiť sa dánčinu. A to aj napriek tomu, že mnoho z nich žije v Dánsku niekoľko rokov. Svoj podiel viny však na tom majú aj samotní Dáni, ktorí v tomto smere neboli dostatočne nároční, čo v konečnom dôsledku viedlo k nárastu paralelných komunít.

Ministerka ako ďalší príklad zlyhania integrácie uviedla, že prisťahovalcom boli poskytnuté služby tlmočníkov. Poukázala pri tom na to, že v iných krajinách panuje očakávanie, že človek v nich sa po troch rokoch naučí miestny jazyk.

„V Dánsku je to úplne naopak, v našej naivnosti sme ochotne poskytli celoživotne plateného tlmočníka a potom sa pýtame, prečo sa títo ľudia nenaučia jazyk,“ dodala Støjbergová.

Dánska vláda preto zmení doterajšie pravidlá. Prisťahovalci, ktorí žijú v krajine viac ako tri roky a úradný jazyk neovládajú, zaplatia za služby prekladateľa, keď budú chcieť komunikovať s úradmi alebo lekárom.

„Pokiaľ sa neodvážime mať na cudzincov nároky, v riešení paralelných komunít zlyháme,“ upozornila dánska politička a dodala, že zo začiatku bude potrebné vrátiť zodpovednosť cudzincom tým, že sa budú „musieť naučiť jazyk alebo zaplatiť si za služby tlmočníka“.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti