Dánska Ľudová strana: Moslimov, čo nedokážu kvôli ramadánu pracovať treba prepustiť

22.05.2018 | 14:48
  0
Antimigračná strana nesúhlasí s možnosťou dovolenky z náboženských dôvodov.

Zatiaľ čo dánska ministerka pre migráciu vyhlásila, že uctievanie pôstneho mesiaca ramadán v jej krajine môže so sebou priniesť nebezpečné následky, dánska Ľudová strana (DF) išla vo svojom vyhlásení ešte ďalej. Denník Jyllands-Posten informoval, že táto pravicová strana prišla s návrhom, aby moslimovia neplniaci si pracovné záväzky boli z práce prepustení.

Stöjbergová vyzvala všetkých moslimov, aby si počas ramadánu vzali voľno a predišli tak negatívnym dôsledkom pre zvyšok dánskej spoločnosti z dôvodu pôstneho režimu, keď vyznavači islamu počas dňa nemôžu jesť ani piť.

Antimigračná Ľudová strana však nesúhlasí s možnosťou dovolenky z náboženských dôvodov.

„Aj keď mnohí moslimovia uctievajú ramadán, musia aj naďalej dbať na svoju prácu a rovnako aj ich deti by mali chodiť do školy. Ak si to tak nedokážu zariadiť, mali by dostať z práce výpoveď alebo pokutu. Musíme to hlásiť sociálnym službám,“ argumentoval predstaviteľ DF - Martin Henriksen. Vyslovil tiež názor, že Stöjbergovej návrh môže v konečnom dôsledku viesť v Dánsku k akceptovaniu moslimských sviatkov a úkor dánskych, čo považuje za neakceptovateľné.

„Nepripúšťam aby sa človek postil, alebo bol pripravený zomrieť len preto, že je tu ramadán. Náboženstvo je súkromná záležitosť. Ak však zasahuje a obmedzuje vašu prácu, nemali by ste ju vykonávať. Ministerka mala skôr vyslať radšej tento signál, ako vyzvať na čerpanie dovolenky,“ pokračoval Henriksen.

Predstaviteľ Ľudovej strany označil ramadán za “problém v dánskej spoločnosti“. Stöjbergovej slová podľa neho situáciu ešte zhoršili a ľudia ich môžu vnímať ako „podľahnutie trendu rastúcej islamizácii v krajine“.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti