Danko žiada, aby sa rokovania o migračnom pakte v Marrákeši nezúčastnil nikto zo Slovenska

20.11.2018 | 17:31
  0
Predseda parlamentu informoval, že o situácii v pondelok rokoval s predsedom Smeru Robertom Ficom.

Slovenská národná strana (SNS) bude žiadať, aby na rokovanie o globálnom migračnom kompakte z dielne OSN do Maroka nikto nešiel, uviedol predseda NR SR a SNS Andrej Danko. Svoje stanovisko prezentoval už aj šéfovi Smeru Robertovi Ficovi a ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi. Danko zopakoval, že migračný pakt je pre stranu SNS neprijateľný. Pripomenul, že je to Národná rada SR, ktorá dokumenty schvaľuje, nie Vláda SR.

SNS na nasledujúcu schôdzu parlamentu predloží návrh, v ktorom sa konštatuje, že globálny pakt je rozporuplným dokumentom, ktorý nie je v súlade s aktuálnou migračnou politikou Slovenska. Zároveň bude žiadať, aby vláda zaujala nesúhlasné stanovisko k migračnému paktu a aby vláda urobila kroky k stiahnutiu svojej podpory smerom k tomuto dokumentu.

O migračnompakte rokoval s Ficom

Danko informoval, že o situácii v pondelok rokoval s predsedom Smeru Robertom Ficom. „Vyjasňovali sme si stranícke pozície. Informoval som ho, že z pohľadu SNS budeme požadovať aj to, aby sa fyzicky nikto nezúčastnil rokovania v Marakeši,“ uviedol Danko, podľa ktorého si to majú medzi sebou vyjasniť Fico s ministrom zahraničných vecí.

Globálny pakt o migrácii by mali štáty OSN prijať práve na konferencii v Maroku v prvej polovici decembra, v januári ho formálne potvrdí Valné zhromaždenie OSN.

„Naozaj žijeme v ťažkej dobe. Dobe, keď v Európe zavládol strach. Hlavným problémom EÚ je strach ľudí a to, že sa nereformuje a rieši posun času,“ mieni Danko. Migrácia podľa jeho slov ešte stále nie je zvládnutý problém a môže spôsobiť otras EÚ a je dôležité, aby sa riešila.

„Verím, že dospejeme ku kompromisnému riešeniu, ktorého výsledkom bude, že SR dá jasne najavo, že hoc tento pakt nie je právne záväzný, nechce byť ani politicky viazaná tak ako niektoré štáty v rámci EÚ s týmto dokumentom,“ doplnil Danko.

Dankovi sa nepáčia Lajčákove slová, že na migračnom pakte sa priživujú nacionalisti a xenofóbi

Danko sa ohradil voči slovám ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, že problematika globálneho paktu je zneužívaná populistami, xenofóbmi a nacionalistami, ktorí šíria bludy a nepravdy o tomto dokumente.

„Myslím si, že presiahli slovník diplomacie a bol by som rád, keby sme sa takýmto slovám vyvarovali,“ povedal Danko. Zároveň dodal, že šéfa diplomacie rešpektuje a vie oceniť jeho prácu. Lajčák však podľa Danka „musí politicky rešpektovať rozhodnutie svojho predsedu Smeru“. Fico pakt kritizoval.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti