Danko odsudzuje prejavy poslanca ĽSNS Mizíka, v ktorých kritizuje, že od Kisku dostali vyznamenania aj Židia, slniečkári a ochrancovia

12.01.2017 | 19:13
  0
Vládna koalícia má jasný postoj k obetiam holokaustu, k prejavom xenofóbie, rasizmu a k iným prejavom intolerancie. Vyhlásil na dnes predseda parlamentu a SNS Andrej Danko.

Bratislava 12. januára - Vládna koalícia má jasný postoj k obetiam holokaustu, k prejavom xenofóbie, rasizmu a k iným prejavom intolerancie. Vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. "Absolútne odsudzujeme takéto prejavy," zdôraznil s tým, že sa nimi bude koalícia zaoberať a pokiaľ v nich budú poslanci pokračovať, prídu disciplinárne konania.

"Budeme sa tým vážne zaoberať. V rámci toho, čo nám zákon dovoľuje, neostane nitka suchá na ĽSNS," reagoval Danko na vyjadrenia poslanca za ĽSNS Stanislava Mizíka, ktorý na sociálnej sieti Facebook 10. januára kritizoval prezidenta SR Andreja Kisku za štátne vyznamenania. Mizíkovi prekáža, že ich dostali aj Židia, slniečkari a ochrancovia "cigánov, moslimov".

Mizík kritizuje vyznamenania pre Ivana Kamenca, ktorý podľa Mizíkových slov "sám v rozhovore priznal, že je Žid", "Eve Mosnákovej - Židovke", Michalovi Kaščákovi, organizátorovi podľa Mizíka "zvráteného festivalu Pohoda, kde sa propaguje islamizmus, homosexualita, slniečkarstvo", a tiež "českému režisérovi židovského pôvodu Jurajovi Herzovi a Michalovi Kocábovi - slniečkarovi, ochrancovi cigánov, moslimov". Poslanec má problém aj s vyznamenaním in memoriam pre Danielu Šilanovú, "fanatičku do cigánskych zvykov".

"Pokiaľ budú extrémistické, rasistické prejavy jednotlivých poslancov pokračovať, znova pristúpime k disciplinárnym konaniam," zdôraznil Danko, ktorý by niektorým poslancom dal kazajku. Mizíka už parlamentný mandátovo-imunitný výbor riešil pre jeho údajne rasistické vyjadrenia v pléne. Rozhodol, že sa má ospravedlniť na najbližšej schôdzi a ak tak neurobí, výbor opäť zasadne a môže mu udeliť tisíceurovú pokutu.

Danko zdôraznil, že jedným z riešení nacionalizmu je rozvážna politika a riešenie problémov ľudí. Poukázal, že v parlamente dnes nemáme iba extrémizmus s nacionalistickou či židovskou politikou, ale je tu aj v podobe antisystémových strán. "Želám si od roku 2017, aby vznikla jedna reálna politická strana, ktorá bude alternatívou a politickým partnerom," doplnil Danko.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár zdôraznil, že vládna koalícia nielenže odsudzuje prejavy extrémizmu, ale proti nim aj bojuje. Pripomenul prijatie napríklad protiextrémistického balíka.

Zdroj: TASR

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti