Damask: Saudi a ich bábkovodiči na Západe spôsobili zlyhanie sýrskych mierových rozhovorov

15.12.2017 | 12:40
  0
Ôsme kolo mierových rokovaní o budúcnosti Sýrie skončilo neúspechom.

Predstavitelia Damsku totiž v Ženeve odmietli začať priame rokovania s opozíciou, nakoľko tá požaduje odstúpenie prezidenta sýskeho prezidenta Bašára Asada ako predpoklad na ukončenie šesťročného konfliktu.

Sýrsky vládny vyjednávač Bašar Džafárí v tejto súvislosti poukázal na dokument , ktorý bol prijatý minulý mesiac na samite sýrskej opozície v Rijáde. Na konferencii bolo vydané komuniké, v ktorom sa trvá na tom, že sýrsky prezident musí po ukončení konfliktu a na začiatku prechodného obdobia v štáte odísť zo svojho úradu.

„Tí, ktorí uvedené vyhlásenie vypracovali, sabotovali toto kolo. Saudi a bábkovodiči Saudov, ktorými sú západné štáty, nechcú aby bol ženevský proces úspešný,“ vyhlásil vyjednávač.

Džafárí trvá na tom, že návrh je v rozpore s predchádzajúcimi rezolúciami OSN a upozornil, že vonkajšie sily chcú Sýriu pretvoriť na spôsob Líbye alebo Iraku. Sýrský vyjednávač tiež kritizoval osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu, ktorý v stredu vyzval ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby v súvislosti s prijatím ústavných reforiem a nových volieb v štáte, vyvinul tlak na Asada.

Misturove slová pri tejto príležitosti označil za chybu, ktorá by mohla vykoľajiť jeho úsilie ako sprostredkovateľa rozhovorov, čo bude mať v konečnom dôsledku vplyv na celý ženevský proces.

Staffan de Mistura zase vyhlásil, že nesúhlas predstaviteľov sýrskej delegácie zapojiť sa do dialógu s opozíciou, ktorú označili ako vyslancov teroristov, je poľutovaniahodný.

„Napriek veľkému úsiliu celého môjho tímu, nedospeli sme k reálnym rokovaniam,“ povedal de Mistura, ktorý predtým načrtol, že Sýria je na pokraji premanentného rozdrobenia. „Je to to zmeškaná príležitosť, zlatá príležitosť zmeškaná koncom tohto roka.“

Zdroj: rt.com



Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti