Ďalší úder pre EÚ: Antimigračná strana vyhrala v Slovinsku parlamentné voľby

04.06.2018 | 12:07
  0
Migračná kríza v Európe má za následok nárast popularity novovznikajúcich protimigračných a euroskeptických strán.

V Európe naďalej stúpa podpora pravicovým stranám. Antimigračná opozičná Slovinská demokratická strana (SDS) bývalého premiéra Janeza Janša získala v nedeľných parlamentných voľbách 25 percent hlasov. Na druhom mieste skončila stredoľavá strana, bývalého herca a starostu mesta Kamnik Marjana Šarca (LMS), ktorá sa o dôveru voličov uchádzala poprvý krát.

Vstup do vlády s SDS odmietla pred voľbami väčšina slovinských politických subjektov. Šarca však vyjadril pripravenosť svojej strany vytvoriť vládu so Slovinskou demokratickou stranou.

„Sme presvedčení, že dnes sa uskutočnil prvý krok k tomu, aby sa Slovinsko stalo krajinou, ktorá Slovincom zaistí blahobyt a bezpečnosť,“ vyhlásil Janša, ktorý v rokoch 2004-2008 a potom v období medzi rokmi 2011-2012 zastával funkciu predsedu vlády. Neskôr musel z postu rezignovať kvôli obvineniam z korupcie, ktoré on dôrazne popiera. Slovinský politik je rovnako ako súčasný maďarský premiér silným odporcom migračných kvót. Viktor Orbán počas volebnej kampane aktívne SDS podporoval.

Demokrati tvrdia, že namiesto podpory žiadateľov o azyl z Afriky a Blízkeho východu by sa peniaze mali vynaložiť na posilnenie bezpečnostných opatrení. Dvojmiliónové Slovinsko by na základe migračnej schémy malo prijať 567 utečencov. Krajina je súčasťou tzv. Balkánskej trasy, prostredníctvom ktorej vstúpilo do západnej Európy v rokoch 2015 a 2016 viac ako milión žiadateľov o azyl.

Migračná kríza v tomto období mala za následok nárast popularity novovznikajúcich protimigračných a euroskeptických strán po celej Európe. V Taliansku vzniká za účasti takýchto politických strán nová vláda, ktorú tvorí Hnutie piatich hviezd a Liga Severu.

V apríli zvíťazila presvedčivým výsledkom v maďarských parlamentných voľbách strana Fidesz premiéra Viktora Orbána, ktorá presadzuje prísne pravidlá voči utečencom „v boji za ochranu kresťanskej Európy“.

Podobnú politiku presazuje aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorého Ľudová strana (ÖVP) vytvorila vlani na jeseň koalíciu s antimigračnou pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti