Cséfalvayová: Hystéria okolo migračného paktu OSN pomáha konšpirátorom a extrémistom

28.11.2018 | 17:23
  0
Predsedníčka Zahraničného výboru NR SR chápe výhrady k textu tohto dokumentu, nerozumie však, prečo nechceme naše výhrady komunikovať aj partnerom na decembrovom stretnutí v Maroku.

Politika zvyšovania hystérie pomôže len konšpirátorom a extrémistom. V rétorike okolo Globálneho paktu OSN o migrácii je problém rozlíšiť, či prehovoril poslanec koalície, demokratickej opozície alebo ĽSNS. V pléne parlamentu to vyhlásila predsedníčka Zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd).

"Zastavme túto nezmyselnú hystériu. Máme možnosť postaviť sa čelom nepopulárnemu problému. Našim príspevkom by malo byť odvážne vysvetľovanie," myslí si. Koaličná poslankyňa podľa svojich slov vie pochopiť výhrady k textu tohto dokumentu, nerozumie však, prečo nechceme naše výhrady komunikovať aj partnerom na decembrovom stretnutí v Maroku. "Ak chceme kritizovať, nemá zmysel odísť od stola. Ak v Marrakéši nebudeme, rámec bude prijatý a my sa pripravíme o možnosť predniesť svoj postoj. Ísť do Marrakéša a predniesť náš postoj je silnejšie vyjadrenie, ako neísť tam vôbec," upozornila.

Cséfalvayová sa domnieva, že parlamentná debata už nie je o globálnom rámci OSN, ale o tom, že politické strany sa miesto hľadania riešení vybrali ľahšou cestou naskočenia na nálady najhlučnejšieho extrému na sociálnych sieťach. "Našou úlohou je zodpovedne vysvetľovať, čo migrácia je a chrániť občanov len pred jej rizikami. A nie vyvolávať strach z neznámeho. Musíme vedieť uniesť bremeno debaty a argumentácie aj pri nepopulárnych témach," tvrdí.

Koaličná poslankyňa tiež uviedla, že až pri aktuálnej rozprave pochopila, čo je kognitívna disonancia. "Je to porucha, keď človek robí či hovorí dve rozdielne veci, ktoré si navzájom odporujú. Kognitívna disonancia ovládla nemalú časť našej zahraničnej politiky. Pri brexite je jednou z našich priorít, aby naši občania vo Veľkej Británii mali rovnaké práva ako doteraz aj po roku 2020. Pri Rakúsku nesúhlasíme s nižšími sociálnymi dávkami pre našich ľudí. A jedným dychom tí istí odmietajú dokument, ktorý vytvára základ pre spoločné štandardy aj pre prácu v zahraničí. Tento dokument je o legálnej riadenej migrácii, na ktorú sme odkázaní už aj my tu na Slovensku," dodala Cséfalvayová.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti