Corbyn označil údajnú spoluprácu s ŠtB za absurdné ohováranie

21.02.2018 | 10:39
  0
Podľa názoru odborníkov britského politika mohla ŠtB využívať ako užitočného idiota.

Líder britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn v utorok označil tvrdenia, že poskytoval informácie československému špiónovi počas studenej vojny, za „absurdné ohováranie“. Podľa neho sú tvrdenia v britských denníkoch „čoraz výstrednejšie a úplne nepravdivé“.

Agentúra AP pripomína, že denník Sun zverejnil podrobnosti o dokumentoch z archívov československej tajnej služby, ktoré podľa neho svedčili o tom, že Corbyn sa s agentom stretol trikrát v 80. rokoch 20. storočia. Ďalšie noviny tieto tvrdenia opakovali.

Corbyn vo videu na sociálnych médiách uviedol, že tieto historky šíria bohatí mediálni magnáti obávajúci sa perspektívy ľavicovej labouristickej vlá­dy.

Corbynov úrad pripustil, že si dal čaj s českým diplomatom, ale zdôraznil, že akékoľvek tvrdenie, že bol agentom či informátorom pre tajnú službu, sú úplne nepravdivé a sú absurdným ohováraním.

Spravodajský server International Business Times v utorok informoval, že britskí poslanci chcú požiadať bývalého príslušníka niekdajšej československej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) Jána Sarkocyho, aby poskytol dôkazy o tom, že v minulosti s Corbynom spolupracoval.

Sarkocy, ktorý dnes žije neďaleko Bratislavy, minulý týždeň uviedol, že Corbyn v 80. rokoch vedome spolupracoval s československou ŠtB a že za to dostával peniaze. Tvrdí tiež, že sa s Corbynom stretával počas svojho pôsobenia v Londýne. Archívne materiály však podľa servera Novinky.cz vedomú Corbynovu spoluprácu s ŠtB nepotvrdzujú.

Podľa názoru odborníkov nemusel Corbyn, výrazný kritik kapitalizmu, vôbec vedieť, že sa stretáva s komunistickými agentmi, a ŠtB ho mohla využívať len ako „užitočného idiota“, aby získala informácie o činnosti britských tajných služieb.

Denník Daily Telegraph v pondelok informoval, že celú záležitosť chcú preskúmať členovia výboru britského parlamentu pre zahraničné záležitosti, ktorý tvoria zástupcovia viacerých strán.

Poslanci podľa zistení Daily Telegraphu plánujú vyzvať Jána Sarkocyho, aby prišiel do britského parlamentu a poskytol tam dôkazy o svojich údajných stretnutiach s Corbynom a ďalšími labouristickými politikmi. Je možné, že budú požadovať vysvetlenia aj od samotného šéfa Labouristickej strany.

Na otvorenosť a transparentnosť v celej záležitosti vyzvala Corbyna aj britská konzervatívna premiérka Theresa Mayová.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti