Conte: Taliansko prijme časť migrantov z lode Lifeline, ktorá zakotví na Malte

26.06.2018 | 15:31
  0
K dohode medzi Talianskom a Maltou o osude migrantov došlo aj vďaka intervencii predsedu Európskej komisie.

Taliansko prijme časť migrantov z lode nemeckej mimovládnej organizácie Mission Lifeline, ktorá sa od štvrtka bezcieľne plaví po Stredozemnom mori s 234 migrantmi na palube. Zároveň vyjadril nádej, že príklad Talianska budú nasledovať aj ďalšie krajiny EÚ.

„Práve som telefonicky hovoril s (maltským) premiérom (Josephom) Muscatom. Loď Lifeline zakotví na Malte,“ uviedol vo vyhlásení Conte, ktorého citovala agentúra DPA.

V rozhovore s Muscatom prisľúbil, že Taliansko prijme istý počet migrantov z plavidla organizácie Mission Lifeline, ktoré sa nachádza v medzinárodných vodách, približne 25 námorných míľ od maltských brehov.

„Taliansko dúfa, že rovnaký krok urobia aj ďalšie európske krajiny budú nasledovať, ako to už bolo aj čiastočne oznámené,“ napísal Conte.

Podľa talianskych médií má migrantov z lode Lifeline prijať celkovo šesť krajín, okrem Talianska aj Francúzsko, Španielsko a Malta.

K dohode medzi Talianskom a Maltou o osude migrantov došlo aj vďaka intervencii predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

Taliansko minulý piatok odmietlo vydať lodi Lifeline povolenie na vplávanie do svojich prístavov a neúspešne žiadalo Maltu, aby loď prijala.

Obe krajiny predtým odmietli loď Aquarius, ktorá patrí mimovládnej organizácii SOS Méditerranée a na jej palube sa nachádzalo viac ako 600 migrantov. Toto plavidlo napokon zakotvilo v nedeľu v španielskom prístave Valencia.

Kauza lode je už druhým prípadom plavidla s migrantmi za mesiac

Posádka lode Lifeline nalodila 234 migrantov z Afriky pri líbyjských brehoch minulý týždeň v noci zo stredy na štvrtok. Už predtým ju Taliansko upozorňovalo, aby migrantov na palubu nebrala a počkala na príchod lode z Líbye. Nový taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ktorý sľúbil v kampani zastaviť masový príliv migrantov do Talianska, minulý týždeň odmietol loď Lifeline prijať a vyzval Maltu, aby tak urobila, keď sa plavidlo ocitlo v jej vodách. Malta to však vtedy odmietla.

Posádka lode Lifeline vo štvrtok vytiahla z mora a vratkých člnov pri Líbyi ďalších 113 migrantov, ktorí sa nalodili na dánsku obchodnú loď Alexander Maersk. Aj tá čakala do pondelka na povolenie vplávať do niektorého z talianskych prístavov. V noci na utorok oznámil starosta sicílskeho mesta Pozzallo, že taliansky minister vnútra prijatie tejto lode povolil.

Kauza lode Lifeline je tento mesiac už druhým prípadom plavidla s migrantmi z Afriky, ktorá čakala niekoľko dní v Stredomorí, než sa jej niektorá z okolitých európskych krajín ujala. Vyše 600 migrantov z lode Aquarius, ktorú začiatkom júna takisto odmietlo Talianska a následne aj Malta, nakoniec prijalo Španielsko.

Zdroj: pravda.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti