CNN informovala o obchodovaní s ľuďmi v Líbyi. Macron preto plánuje vojenskú operáciu.

30.11.2017 | 16:59
  0
Dlhodobý problém, ktorý nastal už po páde Kaddáfího, začal až teraz v mainstreame rezonovať.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzýva na "vojenskú a policajnú akciu" proti obchodovaniu s ľuďmi v Líbyi. Spravodajská televízia CNN prišla nedávno so správou o údajnej aukcii s otrokmi v tomto severoafrickom štáte, čo vyvolalo v jej publiku verejné pobúrenie.

"Spustíme konkrétnu vojenskú a policajnú iniciatívu v teréne. Bude potrebné aj využitie sankcií," uviedol Macron pre France24 počas včerajšieho africko-európskeho samitu, ktorý sa konal na Pobreží Slonoviny.

"Títo obchodníci s ľuďmi sú napojení na teroristické siete. A niekedy sú to istí ľudia, ktorí proti nám bojujú, ktorí spôsobujú obete v štátoch Sahelu (v blízkosti Sudánu) a Saharských štátoch," povedal Macron.

Podľa jeho slov sa na riešení krízy v regióne budú podieľať Európska únia a OSN.

"Budeme identifikovať ľudí predtým, ako sa dostanú do Líbye, aby sme preverili, kto má nárok na ochranu. Taktiež pôjde o zamedzenie možnosti prekročiť Stredozemné more," vysvetlil francúzsky politik. Ako dalej uviedol, Paríž prišiel s návrhom poslať ľudí nachádzajúcich sa momentálne v líbyjských utečeneckých táboroch do krajín svojho pôvodu v rámci Afriky. Prezident upozornil, že tieto osoby "nemajú šancu získať azyl, pretože im nič nebráni v návrate domov".

Macron 29. novembra oznámil, že lídri Líbye, Francúzska, Nemecka, Čadu, Nigeru a ďalších štátov "rozhodli o mimoriadnej núdzovej operácii na evakuáciu tých osôb z Líbye, ktoré o to prejavia svoj záujem".

"Líbya opäť vyjadrila svoj súhlas napomáhať s identifikáciou táborov, kde sa odohrali barbarské činy," vysvetlil šéf Elyzejského paláca.

Obchodovanie s ľuďmi v Líbyi sa rozvinulo po vojenskej intervencii Severoatlantickej aliancie a po následnom zvrhnutí líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Táto otázka je však médiami hlavného prúdu bagatelizovaná. Tento mesiac však získala širokú pozornosť po tom, čo televízia CNN ukázala, že v blízkosti Tripolisu sa obchoduje s ľuďmi. CNN v tejto súvislosti informovala, že muži sa na tzv. aukcii, ktorá sa koná každý mesiac, predávali za menej ako 400 dolárov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti