Čína upozornila na hrubé nedostatky v americkej demokracii

26.04.2018 | 14:40
  0
Peking uviedol, že USA nemajú právo stavať sa do pozície ochrancu demokracie.

Čína zverejnila správu, v ktorej upozorňuje na trhliny americkej demokracie, vrátane ľudských práv, zahraničných intervencií a diskriminácie. Peking tak reagoval na správu vydanú 20. apríla americkým ministerstvom zahraničných vecí. USA v nej označili vlády Číny, Ruska, Iránu a Severnej Kórey za morálne odsúdeniahodné, ktoré na dennom poriadku porušujú ľudské práva tamojších občanov.

Dokument čínskej vlády pod názvom „Ľudské práva v Spojených štátov v roku 2017“ poukazuje na žalostný a zhoršujúci stav ľudských práv tejto krajiny. Zároveň sa v ňom konštatuje, že Washington sa nemôže stavať do role samozvaného „sudcu pre ľudské práva“.

Správa, ktorá vychádza z oficiálnych amerických údajov, otvorených zdrojov a amerických médií, obvinila USA z „vážneho porušovania občianskych práv občanov, systematickej rasovej diskriminácie, prehlbovania rozdielov medzi bohatými a chudobnými, porušovania ľudských práv v iných krajinách a závažných nedostatkov v rámci americkej demokracie“.

Posledný bod sa týka Sýrie, kde americká vojenská kampaň spôsobila veľký počet civilných obetí. Dokument na ilustráciu uvádza, že USA a ich spojenci okrem ostreľovania civilnej inraštruktúry zasiahli 12 škôl, 15 mešít, 15 mostov a utečenecký tábor.

Čína svoju pozornosť zamerala aj na notoricky známu väznicu Guantánamo, kde sú dlhé roky bez akýchkoľvek obvinení zadržiavané osoby, ktoré môžu byť podrobené mučeniu. Bývalý americký prezident Barack Obama prisľúbil zariadenie uzavrieť, no svoj sľub nesplnil. Súčasný americký prezident Donald Trump podpísal v januári dekrét, aby mohla byť väznica prevádzkovaná aj naďalej.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti