Chmelár: Fico vytrel s Dankom podlahu

17.08.2017 | 06:50
  0
Ten buď prehltne to poníženie a bude už len jeho čivavou, alebo to bude smerovať k predčasným voľbám.

ROZHOVOR V pár otázkach rozobral súčasné nepokojné obdobie, respektíve krízu v koalícii, ktorá vyvrcholila stredajším odvolaním ministra školstva Petra Plavčana.

Politický analytik Eduard Chmelár si nemyslí, že národniari budú danú situáciu „hnať“ až k predčasným voľbám. Padli však aj iné, veľmi zaujímavé tvrdenia...

Ako hodnotíte aktuálnu správu číslo 1 na domácej politickej scéne – odvolanie nominanta SNS Petra Plavčana z postu ministra školstva?

V normálnej, štandardne fungujúcej demokracii by to bol logický krok, pretože premiér je zodpovedný za vlastnú vládu. Druhá vec je, prečo premiér takto ostro nepostupoval napr. pri ministrovi Kaliňákovi. Celkovo je ale tá situácia veľmi vážna a mne sa zdá, že premiér naozaj riskuje, pretože dostal SNS do pozície, keď je Andrej Danko len dva ťahy od totálneho matu v tejto pomyselnej šachovej partii.

A popravde, Danko už nemá príliš na výber. Môže prehltnúť to poníženie a potom bude už len Ficova čivava alebo to bude skrátka smerovať k predčasným voľbám. Nepredpokladám, že hneď, lebo od SNS by bolo mimoriadne hlúpe, keby si ako dôvod na odchod vlády našla Plavčanovo odvolanie. 

To by nikto nepochopil, keďže drvivá väčšina obyvateľov rozumie tomu, že Plavčan tam nemá čo robiť.

Ale SNS sa pravdepodobne bude snažiť nájsť nejakú zámienku, ako to Ficovi vrátiť. Andrej Danko totiž nie je z tých, ktorí by takéto poníženie strávili, a treba povedať, že v stredu s ním Robert Fico vytrel podlahu. Takže vzhľadom na jeho ego možno očakávať nejakú protireakciu.

A čo osobnosť Bélu Bugára? Bude zohrávať úlohu akéhosi mediátora medzi premiérom a predsedom parlamentu?

Áno. Béla Bugár je nepochybne starý politický harcovník a dokáže hrať na dve strany.

Môže prísť v najbližšom období vzhľadom na vyvíjajúcu sa krízu aj k úplne neočakávaným zvratom, prípadne situáciám?

Pri Andrejovi Dankovi sú tie neočakávané situácie veľmi pravdepodobné. On je v politike veľmi nevyspytateľný a jeho posledné kroky sú z kategórie neriadená strela.

Takže je naozaj otázne, či v tom bude pokračovať alebo sa v rámci kolektívneho vedenia v SNS dohodnú na niečom rozumnom. Samozrejme, nielen pre Danka, ale aj pre stranu by bol lepší ten druhý prípad, lebo SNS-ka sa potrebuje upokojiť a jednoducho vymyslieť novú stratégiu.

V opačnom prípade je ohrozené aj postavenie samotného Andreja Danka v strane.

Napadá vám aj konkrétne meno Plavčanovho nástupcu, ktorý by bol vhodným adeptom na uvoľnenú stoličku ministra školstva?

Konkrétne meno mi nenapadá, pretože SNS má všeobecne veľký problém s odbornými kádrami. To bolo vidno už pri zostavení vlády. Napokon ani jeden minister nie je z portfólia nielenže členskej základne, ale proste ani z toho odborného zázemia SNS.

Dokonca sa hovorí, že ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná má bližšie k Smeru než k SNS. Čiže národniari majú zjavný problém. Majú však dve možnosti, pokúsiť sa ten rezort vymeniť. Zrejme ho však nikto nechce.

Druhá možnosť je postaviť sa k tomu odborne, pričom ja na ich mieste by som sa naozaj pokúsil hovoriť s niektorým z rektorov veľkých vysokých škôl.

Je ale otázne, či to bude v takejto situácii niekto ochotný zobrať a ešte k tomu vo farbách SNS, lebo zdá sa, že momentálne to je „elektrické kreslo“. 

Zdroj: parlamentnelisty.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti