Chemické zbrane v Sýrii vyrábali militanti, zariadenie bolo vyhotovené v krajinách západnej Európy

25.06.2018 | 13:21
  0
Ruské veľvyslanectvo v Slovenskej republike zverejnilo v pondelok svoju tlačovú správu.

Vážení priatelia, prosíme Vás aby ste venovali pozornosť tomuto materiálu.


Chemické zbrane v Sýrii vyrábali militanti, zariadenie bolo vyhotovené v krajinách západnej Európy, informovala hovorkyňa MZV RF Maria Zacharova.

„Existujú materiály, ktoré si naozaj zaslúžia, aby sa dnes o nich nielenže hovorilo, ale aby sa prezentovali. Napríklad, po mojej ľavej strane, napravo od vás, je to zariadenie, správy o ktorom unikli na verejnosť pred niekoľkými dňami. Rada by som uviedla, že niečo, čo vidíte, je zariadenie, ktoré používali militanti, teroristi. Bolo nájdené v meste Duma“, povedala na spoločnom brífingu MZV RF a ministerstva obrany pre diplomatický zbor o prípadoch preskúmania používania chemických zbraní v Sýrii.

„Chcela by som vás upozorniť, že tá časť, ktorá, podľa posúdenia expertov je týmto odborným zariadením, bola, žiaľ, tiež vyrobená  v štátoch západnej Európy,“ - dodala.

„V oslobodených od teroristov oblastiach Sýrie, podľa informácie veliteľa vojsk radiačnej, chemickej a biologickej obrany generálmajora Igora Kirillova bolo nájdených viac ako 40 ton toxických látok. Ruské ministerstvo obrany považuje organizáciu „Biele prilby“ za spoluvinníkov teroristických organizácií a ich dôkazy o chemických incidentoch v Sýrii za pochybné, ako vyplýva z vyjadrenia veliteľa vojsk radiačnej obrany Ozbrojených síl Ruska generálmajora Igora Kirillova na spoločnom brífingu Ministerstva obrany a Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie. USA, Spojené kráľovstvo a Francúzsko sa snaží premeniť OPCW (Organizácia pre zákaz chemických zbraní) na spolitizovanú štruktúru ktorá je oprávnená vynášať drsné verdikty jednotlivým krajinám,“ povedal na spoločnej tlačovej konferencii ministerstva zahraničia a ministerstva obrany RF pre diplomatický zbor venovanej preskúmaniu použitia chemických zbraní v Sýrii veliteľ vojsk radiačnej, chemickej a biologickej obrany Ozbrojených síl Ruska Igor Kirillov.

Predstaviteľ ministerstva obrany RF zdôraznil, že „nezávideniahodnú úlohu tu zohráva misia OPCW, ktorá pri vyšetrovaní prípadov neustále berie ohľad na USA a ich spojencov.

Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike, 25. júna 2018


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti