Cesta ku katastrofe, reagovalo Rusko na Trumpov plán zriadiť vesmírne sily

20.06.2018 | 12:40
  0
Prezident Spojených štátov svoje rozhodnutie zverejnil 19. júna.

Americký plán vytvoriť vesmírne síily by mohol viesť k katastrofe. Moskva je v prípade porušenia Kozmickej zmluvy a následnom umiestnení zbraní hromadného ničenia na obežnú dráhu Zeme, pripravená na odvetu.

„Militarizácia vesmíru je cestou ku katastrofe,“ povedal Viktor Bondarev, ktorý je predsedom Výboru pre obranu a bezpečnosť Rady Ruskej federácie. Jeho vyhlásenie nasledovalo deň po tom, ako americký prezident Donald Trump nariadil ozbrojeným silám, aby zriadili svoju šiestu zložku – vesmírne sily.

Ruský senátor varoval, že Washington by týmto krokom porušil medzinárodné dohody upravujúce demilitarizáciu vesmíru, čím by bola ohrozená medzinárodná bezpečnosť. „Ak sa vezme do úvahy to, čo robia Američania v iných oblastiach, existuje riziko vážneho porušenia pravidiel aj v tejto oblasti,“ dodal Bondarev.

„Ak Spojené štáty odstúpia od dohody z roku 1967, ktorá zakazuje rozmiestnenie jadrových zbraní vo vesmíre, bude v duchu ochrany medzinárodnej bezpečnosti nasledovať silná reakcia nielen z našej strany, ale aj zo strany iných štátov,“ doplnil ruský politik.

Kozmická zmluva, ktorú v roku 1967 podpísali Spojené štáty zakazuje rozmiestnenie jadrových zbraní, ako aj akýchkoľvek iných zbraní hromadného ničenia (ZHN) na obežnú dráhu Zeme. Zároveň zakazuje všetkým štátom skúšať akékoľvek zbrane vo vesmíre alebo budovať vojenské základne na Mesiaci a iných vesmírnych telesách.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti