Česi, Poliaci a Maďari budú bojovať proti Bruselu

08.12.2017 | 13:33
  0
Maďarsko, Poľsko a Česká republika v súvislosti s podaním žaloby Európskej komisie budú obraňovať svoje suverénne právo odmietnuť utečenecké kvóty.

„Maďarsko od začiatku presídľovacej schémy neprijalo žiadne kroky, Poľsko od decembra 2015 nikoho nepremiestnilo. Česká republika od augusta 2016 nikoho nepremiestnila a viac ako rok nedala žiaden nový prísľub,“ uviedla vo vyhlásení 7. decembra Európska komisia.

Napriek opakovaným varovaniam a tlaku zo strany EÚ, trojica štátov nemá záujem dodržiavať nariadenia eurokratov. Zdôvodňujú to tvrdením, že migranti predstavujú priamu hrozbu pre ich verejnú bezpečnosť. Vo štvrtok Brusel tieto obavy zamietol a rozhodol sa, že všetky tri štáty bude žalovať za „porušenie právnych predpisov“ na európskom súde.

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans poznamenal, že Poľsko, Maďarsko a Česká republika môžu túto situáciu vyriešiť, ak Brusel bude vidieť zmenu v ich postoji. Praha, Budapešť a Varšava však tvrdia, že radšej budú bojovať proti Bruselu na súde. Tak sa vyjadril námestník poľského ministra zahraničných vecí Konrad Szymanski.

Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak vyhlásil, že systém premiestňovania je nefunkčný a kvôli teroristom, ktorí taktiež prichádzajú do Európy predstavuje hrozbu pre bezpečnosť štátu.

Pražský hrad zopakoval svoju dlhodobú pozíciu, že kvóty predstavujú zásah do vnútorných záležitostí krajiny. Nový český premiér Andrej Babiš povedal, že s Európskou komisiou chce rokovať o vystúpení z tohto mechanizmu. Zároveň tvrdí, že „kvóty sú nezmysel a len zvyšujú popularitu extrémistických strán v Európe“.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vyhlásil, že vláda v Budapešti odmieta nelegálnu migráciu aj systém kvót, pretože to považuje za ohrozenie bezpečnosti štátu.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti