Celé znenie anonymného e-mailu o údajných Kočnerových „motákoch“

19.12.2018 | 17:40
  0
Viaceré médiá vrátane InfoVojny dostali v stredu ráno e-mail, v ktorom anonym tvrdí, že obvinený Marian Kočner sa za každú cenu snaží dostať z väzby. V trestnom spise je informácia, že Kočner z väzby cez svojho advokáta Mgr. Andreja Šábika posielal listy (tzv. „motáky“ alebo „lístočky“ s inštrukciami) určené svojmu dlhoročnému kamarátovi – novinárovi Petrovi Tóthovi.


Dobrý deň, tomuto podaniu venujte mimoriadnu dôležitosť!

Obvinený Marian Kočner sa za každú cenu snaží dostať z väzby. V trestnom spise je informácia, že Kočner z väzby cez svojho advokáta Mgr. Andreja Šábika posielal listy (tzv. „motáky“ alebo „lístočky“ s inštrukciami) určené svojmu dlhoročnému kamarátovi – novinárovi Petrovi Tóthovi. Jedná sa o Kočnerové vlastnoručne písané dokumenty. V týchto motákoch inštruoval Petra Tótha čo konkrétne má vykonať. Medzi inými je tam požiadavka, aby kontaktoval podnikateľa Norberta Bodora, aby cez svojho kamaráta Dušana Kováčika zariadil jeho prepustenie z väzby.

Rovnako v týchto listoch žiada Petra Tótha aby kontaktoval osobu označenu ako RF (t.j. Robert Fico) aby zistil prečo zlyhal „jeho človek“ na Ústavnom súde, ktorý rozhodol o jeho väzbe a to konkrétne sudca JUDr. Mojmír Mamojka.

V zachytených dokumentoch sa vyskytuje aj komunikácia, ktorá naznačuje, že sudcovia Špecializovaého trestného súdu (ŠTS) boli ovplyvňovaní Kočnerom už pri prvom prepustení z väzby. Všekto mal zariadzovať človek so skratkou „Michal T.“, t.j. šéf ŠTS a jeho kamarát Roman Púchovský, ktorý o tom priamo rozhodoval. Prostredníkom mal byť v týchto veciach advokát Martin Rehák. Všetkými tu uvedenými informáciami disponuje aj poctivý a čestný prokurátor JUDr. Ján Šanta, ktorého zrejme nahrali za súčinnosti predsedu ŠTS Trubana a cez Kočnerovho novinára Martina Daňa túto nahrávku včera zverejnili.

Pozn. NAKA na podnet Ministerky Sakovej utajila pred Šantom jeden lístoček, kde Kočner cez svojho kamaráta Počiatka žiadal, aby Robert Kaliňák vplýval na ministerku Sakovu, aby vyšetrovanie viedla do neznáma. Tento dokument tiež predložil Peter Tóth počas vyšetrovania v postavení utajeného svedka, ale vyšetrovateľ toto už Šantovi nepredložil, aby nariadil kolúznu väzbu.

Vo vlastnoručne písaných poznámkach sa Kočner priznáva, že bol účastný aj na kauze Technopol a popisuje, že osobný priateľ sudcu Púchovského JUDr. Vladimír Kán mu to nevie zabudnúť. Advokát Kán pritom pre Mariana Kočnera v minulosti zabezpečoval všetky trestné stíhania cez svojho známeho vyšetrovateĺa Jombíka, ktorý má pôvod v rovnakej obci odkiaľ je Kán.

Všetky informácie sú zachytené v spise zavraždeného Jána Kuciaka, ale tieto lístočky sú v prílohovej obálke, aby sa o tom nedozvedeli ani obhajcovia obvinených a ani ostatní prokurátori. Nemôžeme sa na to ďalej pozerať, že taký hajzel ako Kočner sa protredníctvom RK a Sakovej snaží uniknúť spravodlivosti. Držíme palce prokurátorovi Šantovi, aby vo štvrtok zverejnil na svojej tlačovke všetky informácie a to nielen voči RF ale aj ministerke Sakovej a jej tútorovi RK.

Zločinec Kaliňák už dávno mal sedieť spolu s Kočnerom.

Poslední vyšetrovatelia NAKA #AllForJan

 

Mamojka ale akýkoľvek kontakt s Kočnerom odmieta

"Väzba na nás a na Ústavný súd je taká divoká konštrukcia, že k tomu vám naozaj neviem nič bližšie povedať. S Kočnerom som nikdy nebol v kontakte, možno raz pred asi ôsmimi alebo desiatimi rokmi, bola nejaká svadba. Bolo tam asi dvesto ľudí," povedal Mamojka s tým, že nič neprejednával ani s Robertom Ficom, ktorý sa v anonymnom liste tiež spomína. 

"Môžeme potvrdiť, že uvedené listy, ktoré mali OČTK získať pravdepodobne od utajeného svedka v inej trestnej veci, majú byť použité pri zajtrajšom rozhodovaní o väzobnom návrhu na rozšírenie väzby pre môjho klienta. Uvedené písomnosti sú predmetom spisového materiálu. Akonáhle sme sa dozvedeli o tomto väzobnom návrhu, okamžite sme požiadali o možnosť vypočuť tohto utajeného svedka aj v našej zmenkovej kauze. Máme právo sa ho pýtať a verifikovať zdroj, odkiaľ tie listy prišli. Môžem upresniť, že na uvedených listoch nie sú uvedené mená Saková, Počiatek a Kaliňák. Kategoricky popieram, že by som ja osobne takéto listy, motáky a iné dokumenty vynášal od môjho klienta. Nikdy som to nerobil, ani to robiť nebudem," uviedol pre TV JOJ advokát Mariana Kočnera, JUDr Michal Mandzák.

Bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth hovorí, že za jeho diskreditáciou stojí Lipšic

"Pre pár dňami sa mi vyhrážal anonym, že sa proti mne chystá ďalšie kolo diskreditácie. V skutočnosti to žiadny anonym nebol. Tak ako v prvom prípade, aj teraz mám dôvod veriť, že za neodôvodnenými a nevyprovokovanými útokmi proti mne stoja advokát Daniel Lipšic, policajt s kariérou na raketový pohon Vladimír Pčolinský a mafiánsky podnikateľ Peter Košč, ktorého brat je riaditeľom personálnej sekcie SIS," uviedol pre televíziu JOJ Peter Tóth.

Reagoval premiér Pellegrini aj ministerka Saková

Premiér Peter Pellegrini nevie žiadne podrobnosti o medializovanom prípade motákov, ktoré vo veci svojho prepustenia z väzby zasielal Kočner. "Ja osobne môžem ale prehlásiť, že mňa osobne nikto v tejto veci nekontaktoval ani sa ma nikto nesnaží nejakým spôsobom o niečom presvedčiť," povedal novinárom s tým, že sa nechce nechať vtiahnuť do diskusie o niečom, čo nevidel ani nečítal. Podľa predsedu vlády nie je možné nikomu, kto sa ocitne v podobnej situácii zakázať, aby sa pokúšal "vplývať vo svojich veciach". "Dôležité je, aby systém ako taký odolal a aby príslušné orgány konali tak, ako im hovorí zákon, a nie tak, ako sa ich snaží niekto ovplyvniť," zdôraznil. Dodal, že ak sa k nemu dostanú závažné informácie z tejto oblasti, bude sa nimi zaoberať.

Ministerka vnútra Denisa Saková podľa vlastných slov necháva celý prípad na orgány činné v trestnom konaní. "Ja môžem s čistým svedomím vyhlásiť, že na mňa nikto tlak nevyvíjal, aby som ovplyvňovala vyšetrovanie," povedala s tým, že ovplyvňovanie je mimo jej kompetencií. "Ja len viem z písomného vyjadrenia Policajného zboru, že boli všetky tieto dokumenty odovzdané dozorujúcemu prokurátorovi. To je všetko čo viem," dodala.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry zaistili motáky 26. novembra a overené fotokópie všetkých lístočkov odstúpili dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry do trestnej veci „zmeniek“, uvádza sa v stanovisku Prezídia Policajného zboru k anonymnému e-mailu, ktorý v stredu ráno dostali viaceré médiá. Týka sa obvineného podnikateľa Mariana K. a jeho snahy dostať sa z väzby. "Absolútne odmietame zatajenie dôkazov, lístočky (motáky) boli odovzdané v plnom rozsahu," dodalo policajné prezídium v reakcii na tvrdenie, že jeden zo zaistených lístkov NAKA prokuratúre neodovzdala.

Zdroj: anonym / InfoVojna / noviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti