Čarnogurský: Európe pomôže chrániť sa pred utečencami, ak sa najskôr zachráni pred NATO

11.06.2018 | 17:06
  0
Bývalý slovenský premiér vo svojom prejave uviedol, že Severoatlantická aliancia migračný problém nerieši, ale naopak je jeho súčasťou.

Prejav na medzinárodnej konferencii v Moskve v dňoch 4.-5. júna 2018 , ktorá sa nazývala Medzinárodné fórum o rozvoji parlamentarizmu. Na konferencii vystúpil Andrej Danko ako predseda Národnej rady Slovenskej republiky. Ján Čarnogurský tam vystúpil v sekcii o medzinárodnej bezpečnosti na tému migrantov do Európy a ako túto výzvu riešiť.

Migranti sú v súčasnosti najväčšou výzvou Európe. Hovorím výzvou, nie nebezpečím. Riešiť túto výzvu nemožno len rozhodnutím o konečnom umiestnení migrantov, ktorým sa podarilo dostať sa (živým) do Európy. Treba začať politikou, ktorá zníži potok utečencov.

Hneď na začiatok chcem povedať, že utečencov, ktorí utekajú pred vojnou a za záchranu života, Európa musí prijať a vytvoriť pre nich životné podmienky. Pre polmiliardovú Európu by to nemal byť neprekonateľný problém. Inou kategóriou sú utečenci, ktorí utekajú z ekonomických dôvodov. Útek týchto ľudí zo svojich domovov vo veľkej miere spoluzavinila sama Európa.

Začalo to rozpútaním vojen alebo zamiešaním sa do občianskych vojen v krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky. Francúzsky prezident označil nedávno francúzske zamiešanie sa do vojny v Líbyi v roku 2011 za škodlivé, ale to bolo všetko. Francúzsko, Anglicko a Spojené štáty nesú vinu na rozbití Líbye ako jednotného štátu v roku 2011 a uvoľnení prúdu utečencov cez Líbyu do Európy.

Spojené štáty a ďalšie krajiny NATO zaútočili v roku 2003 na Irak. Výsledkom bolo – okrem tragédie Iraku – zvýšenie prúdu utečencov do Európy. Naposledy Spojené štáty a niektoré krajiny NATO podporujú a predlžujú vojnu v Sýrii. Západné krajiny zvyšujú prúd utečencov aj svojou ekonomickou politikou. V Sýrii má najväčšiu podporu obyvateľstva prezident Bašar Assad. Svedčí o tom napríklad nesporný údaj, že ak doteraz utekali obyvatelia oblastí obsadených ISILom, najväčšia časť z nich utekala do oblastí chránených vládnou armádou.

Utekali by pod vládu prezidenta, ktorého západné vlády označujú za vraha? Ale západné štáty vyhlásili proti Sýrii ekonomické sankcie. Obyvateľov Sýrie, ktorí už sedem rokov  trpia vojnou, ešte zaťažia ekonomickými sankciami. V dôsledku sankcií aj obyvatelia, ktorí nie sú priamo ohrození vojnou, nedokážu sa uživiť a musia hľadať záchranu v zahraničí.

Riešenie problému utečencov je potrebné začať riešiť už pri príčinách ich úteku do zahraničia. Všetky vnútorné príčiny občianskych vojen Európa nedokáže odstrániť. Ale nech sa oslobodí od svojich vlastných preferencií a neprenáša ich do bývalých rozvojových krajín.

Súčasná frontová línia prebieha len medzi teroristami a nie teroristami. Nie teroristov má Európa podporiť podľa toho ako sú schopní nastoliť v krajine mier a mierovými prostriedkami zastaviť útek obyvateľov z krajiny. V Sýrii je zjavne najlepšie schopný nastoliť také podmienky prezident Assad. Zrušenie ekonomických sankcií proti Sýrii a dokonca ekonomická podpora obnovy Sýrie by pravdepodobne vytvorili podmienky pre dohodu, aby Sýria prijala naspäť všetkých utečencov zo Sýrie a umožnila im zaradiť sa do mierového života. V Lýbii by mala podporiť vnútroštátnu silu, ktorá má najviac predpokladov obnoviť celistvosť krajiny a nastoliť mier. Po takomto znížení celkového počtu utečencov by Angela Merkelová mohla zopakovať svoj výrok: My to zvládneme.

Problém utečencov odhalil iný boľavý problém Európy. Organizácia NATO, o ktorú západná Európa od vojny opierala svoju bezpečnosť, problém nerieši, ale je súčasťou problému. Kľúčoví členovia NATO svojou politikou zvýšili počet utečencov, ale NATO Európu pred utečencami nezachráni. Európe pomôže chrániť sa pred utečencami, ak sa najskôr zachráni pred NATO. 

Zdroj: srspol.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti