Čarnogurský: Ak by NATO zatiahlo Slovensko do vojny s Ruskom, slovenskí vojaci prebehnú na ruskú stranu

20.02.2018 | 10:46
  0
Bývalý slovenský premiér varuje pred vojenským Schengenom.

V dohľadnej dobe vznikne v Európe systém umožňujúci voľný pohyb vojsk NATO po európskom území — vojenský Schengen. Vojská členských krajín NATO sa tak budú môcť po Európe presúvať na cvičenia či napríklad na misie v Pobaltí bez obmedzení. Bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský, ktorý v súčasnosti vedie protestné hnutie proti aktivitám NATO na Slovensku opatrenie tvrdo kritizuje.

V stredu plány na vytvorenie vojenského Schengenu potvrdila aj nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová na zasadnutí ministrov obrany členských štátov NATO. „V rámci Európy chceme zriadiť niečo ako vojenský Schengen, aby sme mohli svižne presúvať vojakov bez komplikácií, zbytočnej byrokracie a s veľkou rýchlosťou," povedala Leyenová a zároveň Nemecko ponúkla ako hostiteľa veliteľstva tohto projektu.

Predstava, že by sa po európskych krajinách mohli voľne pohybovať napríklad americké vojská sa nepozdáva Jánovi Čarnogurskému. „Opäť pôjdu z Nemecka rozkazy na vojnu na východe Európy?" pýta sa v reakcii na vyhlásenia nemeckej ministerky obrany.

Čarnogurský tvrdí, že iniciatíva na vytvorenie vojenského Schengenu je súčasť americkej „salámovej taktiky" na zaťahovanie európskych štátov do svojej expanzívnej politiky proti Rusku. „Ďalším krokom môže byť právo zdržiavať sa na území členských štátov NATO na neurčitú dobu, čiže budovať si tu svoje základne alebo prevziať jednoducho základne slovenskej armády," hovorí tvár slovenských protestov proti NATO.

Zatiaľ nie je jasné, na akom princípe sa územie pre voľný pohyb armád bude kreovať. V súčasnosti musí v prípade Slovenska prítomnosť zahraničných armád odsúhlasiť Vláda SR. Napríklad na decembrovom zasadnutí vláda odsúhlasila prítomnosť zahraničných armád, ktoré budú na slovenskom území prítomné v rámci vojenských cvičení.

Je možné, že spojenecké armády budú môcť na naše územie vstúpiť bez súhlasu vlády? Čarnogurský tvrdí, že udelenie povolenia na prechod armád NATO bez ohlásenia a povolenia cez územie SR by si vyžadovalo ústavný zákon.

„Podľa platného znenia Ústavy, článok 86 písmeno l/, Národná rada dáva súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenska. Podľa článku 119 písmeno o/ Ústavy vláda rozhoduje v zbore… o súhlase s prechodom zahraničných ozbrojených síl cez územie Slovenska. Dohoda o vojenskom Schengene by tieto ustanovenia obchádzala (porušovala). Na schválenie vojenského Schengenu sa na Slovensku vyžaduje ústavný zákon, čiže za zákon by muselo hlasovať 90 poslancov," vysvetľuje bývalý minister spravodlivosti a dodáva: „Keď bude taký návrh predložený v Národnej rade, budeme sledovať, ktorí poslanci za zákon budú hlasovať. Ak takým spôsobom zatiahnu Slovensko do vojny, budú volaní na zodpovednosť."

Myšlienka voľného pohybu vojsk NATO po Európe nie je otázkou niekoľkých týždňov či mesiacov. V roku 2015 s ňou prišiel Ben Hodges, veliteľ amerických síl v Európe. V októbri minulého roku svoju žiadosť zopakoval, pričom otvorene vyhlásil, že zámerom je postup voči Rusku. „Aliancia potrebuje možnosť premiestňovať sa rovnako rýchlo, alebo ešte rýchlejšie ako ruské ozbrojené sily, pokiaľ chceme, aby náš potenciál zadržiavania bol efektívny," povedal americký generál.

Pred podobnými snahami, ktoré sú namierené na konfrontáciu s Ruskom Čarnogurský varuje, zdôrazňujúc, že Ruská federácia nie je naším nepriateľom a nikdy nebola. Poukazuje pritom na príklady z modernej histórie, kedy slovenskí vojaci vo veľkom prebiehali na ruskú stranu. „Ak by NATO zatiahlo Slovensko do vojny s Ruskom, slovenskí vojaci to budú riešiť podobne a budú prebiehať na ruskú stranu. Zaslúžia si za to uznanie už vopred. Podľa politiky najmä USA sa javí, že Američania nepoznajú hranice boja proti Rusku do posledného spojeneckého vojaka, vrátane slovenského. Jedinou hranicou Američanov sú ruské jadrové sily a rakety, ktoré by zničili USA," dodáva Čarnogurský.

Zdroj: cz.sputniknews.com




Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti