Čaputová z Progresívneho Slovenska bude kandidovať na prezidentku

29.05.2018 | 11:45
  0
Zuzana Čaputová bude považovať za česť, ak by ju podporil prezident Andrej Kiska.

Advokátka a podpredsedníčka politického hnutia Progresívne Slovensko Zuzana Čaputová sa chce uchádzať o kreslo prezidenta SR. Svoju kandidatúru v budúcoročných voľbách hlavy štátu oznámila na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave. Ako povedala, každý z nás sa v živote stretol s nespravodlivosťou alebo aroganciou moci.

Čaputová si myslí, že to tak nemusí byť a zmena je možná. Preto sa rozhodla kandidovať na post prezidentky Slovenskej republiky. Pripomenula, že roky sa venovala fungovaniu verejnej moci analyticky aj legislatívne. Spravodlivosť na Slovensku je podľa nej poskytovaná selektívne a neskoro a máme veľký problém s vymožiteľnosťou práva.

Pripomenula kauzy ako pezinská skládka a zrušenie Mečiarových amnestií, na ktorých riešení ako advokátka spolupracovala s Via Iuris. Tieto skúsenosti ju priviedli k rozhodnutiu kandidovať a dokázať, že zmena je možná. Okrem právneho štátu je jej témou aj ochrana životného prostredia, „zabudnuté skupiny obyvateľov“, pričom tým myslí seniorov. Progresívne Slovensko spúšťa zber podpisov pod jej kandidatúru tento týždeň.

Čaputová si veľmi váži výkon Andreja Kisku vo funkcii prezidenta, ak by ju podporil, bude to pre ňu veľká česť. Ak by nechcela kandidovať a stať sa prezidentkou SR, nespravila by to. Tvrdí, že to nebolo ľahké rozhodnutie a očakáva, že kampaň nebude ľahká.

Vyvrátila, že by jej kandidatúra bola účelová, iba na zviditeľnenie Progresívneho Slovenska. Myslí si, že doba je zrelá aj na ženu prezidentku. Čisto mužské zastúpenie v najvyšších pozíciách verejnej moci je vhodné kompenzovať „ženským prvkom“ a „ženy majú svoje miesto vo verejnej politike“. Zatiaľ o jej kandidatúre komunikovali iba so stranou SPOLU.

Po utorkovom ohlásení kandidatúry sa budú uchádzať o podporu ostatných politických strán, vylúčila komunikáciu s ĽS – NS, Smerom-SD a so SNS. Kampaň „určite nebude milionárskou kampaňou, bude založená najmä na osobnom kontakte s ľuďmi po celom Slovensku“, dodala na tlačovej besede s tým, že financovanie sa dá sledovať cez transparentný účet.

Podpredseda Progresívneho Slovensko Michal Šimečka na tlačovej besede konštatoval, že príbeh Zuzany Čaputovej je ojedinelý a výnimočný nielen tým, že sa vzoprela arogancii moci, ale najmä tým, že vďaka svojej odvahe, vytrvalosti a intelektu aj uspela.

To je nesmierne dôležitý odkaz aj dnes, keď mnohí prepadajú skepse a neveria v spravodlivý štát, dodal Šimečka, ktorý sa na Čaputovej kandidatúre bude podieľať pri zbere podpisov a tiež ako poradca pre európsku a zahraničnú politiku.

Zuzana Čaputová (1973, Bratislava) vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. V súčasnosti je podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska. Advokátka sa verejne známou stala dlhodobou prácou v neziskovom sektore, najmä v občianskom združení Via Iuris, kde sa venovala témam spojeným s právami občanov a právnym štátom.

Viac ako 14 rokov spolupracovala na občianskej iniciatíve, ktorá usilovala o uzavretie skládky odpadov v Pezinku, za čo dostala aj Goldmanovu environmentálnu cenu, ktorá sa prirovnáva k Nobelovej cene v oblasti ochrany životného prostredia.

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska 15. mája ohlásil, že sa nebude v budúcoročných prezidentských voľbách opäť uchádzať o post hlavy štátu. Svoje plány bližšie predstaví po novembrových komunálnych voľbách do konca tohto roka.

„Budem premýšľať, ako najlepšie využiť autoritu a dôveru veľkej časti verejnosti, aby som aj po skončení v úrade prispel k začiatku novej politickej éry na Slovensku, aby som pomohol spojiť tých, ktorí sú nielen ochotní, ale aj schopní vládnuť zodpovedne a slušne,“ dodal Kiska s tým, že viac k tomu povie po komunálnych voľbách. Slovensko podľa Kisku potrebuje sebavedomú hlavu štátu, ktorá sa nebude báť postaviť za hodnoty modernej, slobodnej, demokratickej krajiny.

Prezidentské voľby budú na jar budúceho roka, pravdepodobne v marci. Andrej Kiska je vo funkcii do polovice júna 2019. Kandidáti za vládne strany, ani za opozíciu zatiaľ známi nie sú. Koaličné strany Smer, SNS a Most-Híd tvrdia, že postavia vlastného kandidáta alebo kandidátku. Očakáva sa, že vlastného prezidentského kandidáta budú mať aj opozičné SaS, OĽaNO či KDH.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti