Bývalý predstaviteľ MMF bude viesť dočasnú taliansku vládu

28.05.2018 | 14:49
  0
Taliansky establišment načúva namiesto hlasu ľudí vôli Bruselu.

Taliansky prezident Sergio Mattarella poveril sformovaním dočasného kabinetu Carla Cottarelliho, ktorý pôsobil v Medzinárodnom menovom fonde (MMF). Jeho úlohou bude priviesť krajinu k predčasným voľbám, ktoré by sa mali uskutočniť v auguste, resp. začiatkom budúceho roka.

Prezident Mattarella oznámil svoj zámer v pondelok. Schladil tak nádej dvoch eurospektických strán, ktoré v marcových voľbách získali parlamentnú väčšinu a usilovali sa od vtedy o vytvorenie novej vlády.

Dezignovaný premiér sa zaviazal vytvoriť novú vládu čo najskôr. „Predstvavím sa parlamentu spoločne s programom, ktorý bude obsahovať aj rozpočet na rok 2019. Potom by bol parlament začiatkom roka 2019 rozpustený,“ oznámil Cottarelli.

Predchádzajúci kandidát na predsedu vlády Giuseppe Conte sa vzdal možnosti vytvoriť novú taliansku vládu. Dôvodom je Matterelovo odmietnutie vymenovať ministrom financií euroskeptického ekonóma Paola Savona. Hnutie piatich hviezd a Liga severu obvinili súčasný taliansky establišment z podkopávania demokracie.

Taliansky novinár Marcello Foa si myslí, že prezidentovo rozhodnutie možno označiť za nelegitímne, pretože „neexistuje žiadny ústavný dôvod ani možnosť zablokovať sformovanie vlády, ktorá má väčšinu v parlamente“. Prezident podľa jeho názoru nekoná v najlepšom záujme Talianska, ale skôr v záujme EÚ, ktorú si nechce pohnevať.

Lorenzo Pregliasco, profesor politológie na univerzite v Bologni v tejto súvislosti povedal, že Matterellovo rozhodnutie vetovať Savonovo menovanie vyplýva z jeho pohľadu na Európsku úniu.

Upozornil aj na Savonovu silnú kredibilitu. „Bol profesorom a na začiatku 90. rokov minulého storočia aj talianskym ministrom." Paolo Savona povedal, že jeho zámerom je silná Európa, v ktorej sú vzťahy založené na rovnoprávnosti.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti