Bývalý československý špión: Rusko nemalo o Skripaľa záujem. Británia ho ukrýva, aby mu zabránila hovoriť

24.04.2018 | 11:48
  0
Karel Köcher sa domnieva, že incident v Salisbury bol operáciou pod falošnou vlajkou.

Bezpečnostné služby Spojeného kráľovstva Skripaľovcov ukrývajú, pretože nechcú, aby odhalili bližšie podrobnosti o svojom prípade. V rozhovore pre RT to vyhlásil bývalý československý špión Karel Köcher.

„(Bývalý dvojitý rusko-britský agent) Skripaľ určite nebol obeťou akéhokoľvek druhu operácie alebo útoku z ruskej strany,“ povedal Köcher, ktorý sa počas studenej vojny infiltroval do CIA a podával informácie KGB.

Podľa jeho názoru Rusko nemalo o Skripaľa žiaden záujem. Poukázal pri tom na skutočnosť, že Moskva predtým súhlasila s jeho výmenou za ruských agentov. Köcher ďalej povedal, že útok na bývalého agenta po jeho výmene by „úplne zničil ruskú dôveryhodnosť, pokiaľ ide o vzájomnú výmenu špiónov“.

Vysvetlil tiež, že proces výmeny je jediný spôsob, ako dostať naspäť domov agentov bez diplomatickej imunity. Ruské úrady by podľa Köcher nikdy tento mechanizmus neohrozili, pretože „aj oni majú záujem dostať svojich ľudí naspäť, ak sa ocitnú v problémoch“.

Bývalý špión vníma incident v Salisbury, kde boli Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija otrávení, ako útok pod falošnou vlajkou, ktorý poslúžil na protiruské operácie. „Možno to bolo vymyslené na zdôvodnenie zvýšenia protiruských operácií pre širokú verejnosť,“ domnieva sa Köcher.

Uviedol tiež, že britské bezpečnostné služby Skripaľa a jeho dcéru skrývajú, pretože Londýn nechce umožniť ich stretnutie s ruskými predstaviteľmi. Dôvodom má byť obava, že by mohli zverejniť skutočnosti, ktoré Británia nechce sprístupniť verejnosti.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti