Bude Blair súdený ako vojnový zločinec?

20.04.2017 | 20:40
  0
Generálny prokurátor Spojeného kráľovstva vo svojej najnovšej správe uviedol, že sa bude snažiť zastaviť stíhanie bývalého britského premiéra Tonyho Blaira v súvislosti s jeho úlohou vo vojne v Iraku.

 Správa Jeremyho Wrighta uvádza, že Blair by mal mať ohľadne jeho úlohy vo vojne v Iraku imunitu. V roku 2015 aktivisti vyzývali, aby Blair čelil obvineniam z vojnových zločinov v rámci jeho angažovaniu sa v Iraku. Šéf britských labouristov Jeremy Corbyn sa rovnako vyjadril, že bývalý premiér by mal týmto obvineniam čeliť.

V roku 2016 tzv. Chilcotova správa, ktorá sa otázkou úlohy Veľkej Británie v irackej vojne v roku 2003 zaoberala, dospela k nasledujúcemu záveru: “Spojené kráľovstvo sa rozhodlo pridať k invázii do Iraku pred tým, ako boli vyčerpané mierové možnosti odzbrojenia (Iraku). Vojenský zásah nebol v tom čase jedinou a poslednou možnosťou.” John Chilcot túto informáciu zverejnil po siedmych rokoch trvajúceho vyšetrovania. Vtedajšia britská vláda pod vedením Tonyho Blaira argumentovala, že Saddám Husajn disponoval zbraňami hromadného ničenia. Podľa správy toto tvrdenie “nebolo odôvodnené” a obyvatelia Iraku tak v dôsledku vojenskej intervencie, ktorá sa nevydarila, “veľmi trpeli.”

Invázia do Iraku, ktorá sa uskutočnila pod vedením vtedajšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha, viedla následne k Husajnovmu zvrhnutiu.

V novembri 2016 sudca rovnako rozhodol, že Blair by čeliť stíhaniu nemal z dôvodu, že by sa tým mohli odhaliť údaje podliehajúce zákonu o utajovaných skutočnostiach. Právne dokumenty, do ktorých nahliadol britský denník The Guardian ukazujú, že Wright, ktorý je súčasne aj poslancom za Konzervatívnu stranu sa už vtedy snažil zastaviť pokusy o Blairovo stíhanie. To však nezastavilo snahy ľudí uskutočniť tzv. súkromnú žalobu na bývalého premiéra. Najnovším príkladom je iniciatíva podaná  bývalým náčelníkom štábu irackej armády žijúcim v exile.

Generálny prokurátor však tvrdí, že pokus o Blairovo stíhanie je “beznádejný”, nakoľko zločiny agresie nie sú obsiahnuté v anglickom práve, na rozdiel od práva medzinárodného. Právnici stojaci za súkromnou obžalobou však chcú vo svetle týchto skutočností uskutočniť nové vypočúvanie.

Pokusy obžalovať Blaira prebiehajú už dlhšiu dobu. Imran Khan, ktorý je predsedom pakistanskej politickej strany, Tehreek-e-Insaf, však s pokusom stíhať expremiéra, napriek Chilcotovej správe neuspel.

Zdroj: sputniknews.com

Preklad: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti