Bruselu sa nepáči rozpočet, ktorý talianska vláda vytvorila pre potreby vlastných občanov

19.10.2018 | 08:35
  0
Komisia tvrdí, že plánované výdavky sú príliš vysoké.

Taliansky návrh rozpočtu narazil pre vyšší deficit na odpor Európskej komisie. Komisia v návrhu našla rozsiahle porušenie rozpočtových pravidiel.

Talianske plány týkajúce sa nového dlhu sú bezprecedentným porušením kritériá Paktu stability, uvádza sa v liste eurokomisára pre hospodárske a finančné záležitosti Pierra Moscoviciho, ktorý bol vo štvrtok zaslaný talianskemu ministrovi hospodárstva Giovannimu Triovi.

Komisia listom, ktorý bol zverejnený na stránke EK, zrejme pripravuje pôdu na odmietnutie talianskeho návrhu. V liste sa uvádza, že plánované výdavky sú príliš vysoké, že štrukturálny deficit sa zvýši, namiesto toho aby klesol, a že taliansky verejný dlh neklesne, ako to požadujú pravidlá EÚ.

„Tieto tri faktory zrejme ukazujú mimoriadne vážne porušenie záväzkov v oblasti rozpočtovej politiky stanovených Paktom stability a rastu,“ uvádza sa v liste EK.

Tento krok sa očakával, keďže nová talianska vláda zložená z populistického Hnutia piatich hviezd a pravicovej strany Liga Severu naplánovala v návrhu rozpočtu výrazne vyšší schodok, než požaduje EÚ. Deficit by mal dosiahnuť 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom predchádzajúca vláda prisľúbila maximálne 0,8 % HDP.

Taliansky premiér Giuseppe Conte nevidí dôvod, aby si robil starosti. „Vedeli sme, že tento rozpočet, ktorý sme vytvorili pre potreby talianskych občanov, nie je v súlade s očakávaniami Európskej komisie,“ uviedol na Facebooku. Vláda je pripravená odpovedať na kritiku Bruselu. Rozpočet je podľa neho „dobre premyslený, dobre postavený a dobre urobený“ a prinesie rast.

Spor okolo rozpočtu znepokojil finančné trhy. Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov stúpli o 0,14 percen­tuálneho bodu na 3,78 % a riziková prirážka na ne voči referenčným nemeckým dlhopisom dosiahla najvyššiu úroveň od roku 2013.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti