Brusel odložil rozhodnutie o rozšírení protiruských sankcií

26.02.2018 | 15:46
  0
Dôvodom je príslušná debata na národnej úrovni v niektorých členských štátoch eurobloku.

Európska únia nie je v súčasnosti pripravená rozhodnúť o predĺžení sankcií voči ruským a ukrajinským fyzickým a právnickým osobám kvôli procedurálnym záležitostiam. Uviedol to nemenovaný zdroj z prostredia EÚ agentúre Sputnik s tým, že zatiaľ nie je k dispozícii žiadny konkrétny dátum.

„Dnes nie kvôli vnútroštátnym procedúram. Nie je zatiaľ stanovený žiadny nový dátum,“  povedal zdroj.

Európska únia prijíma rozhodnutia o svojej zahraničnej politike, vrátane uplatnenia sankcií jednohlasne. V niektorých členských štátoch je v týchto záležitostiach potrebné získať formálny súhlas parlamentu alebo vlády, ktorý však zvyčajne nemá vplyv na samotné rozhodnutie. Môže však prispieť k posunutiu jeho prijatia.

Výbor stálych predstaviteľov, ktorý tvoria stáli zástupcovia členských štátov pri Európskej únii v Bruseli na úrovni veľvyslancov sa minulý týždeň dohodol na predĺžení individuálnych sankcií voči občanom a právnickým subjektom z Ruska a Ukrajiny o ďalších šesť mesiacov. Podľa zdrojov z prostredia EÚ charakter zoznamu reštrikcií zostane rovnaký. Predmetom zmeny budú iba údaje o niektorých osobách. Všeobecný predpoklad bol taký, že formálne reštriktívne opatrenia budú v pondelok predĺžené bez ďalšej diskusie.

Od roku 2014 sa vzťahy Ruskej federácie so západnými štátmi zhoršili kvôli kríze na Ukrajine a taktiež z dôvodu znovuzjednotenia Krymu s Ruskom. Členské štáty EÚ spoločne so Spojenými štátmi uplatnili niekoľko kôl protiruských sankcií. Moskva opakovane odmietla obvinenia zo zasahovania do vnútroštátnych záležitostí na Ukrajine. Rusko tiež upozornilo, že západné sankcie sú kontraproduktívne a podkopávajú globálnu stabilitu.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti