Britský spravodajský dôstojník: EÚ dáva pred utečeneckou problematikou hlavu do piesku

13.09.2017 | 07:31
  0
Európska Únia v súvislosti s jej spôsobom riešenia otázky prílivu utečencov dáva hlavu do piesku.

V rozhovore pre spravodajský portál RT to vyhlásil bývalý britský spravodajský dôstojník, ktorý zároveň poukázal na množstvo teoristických útokov, ktoré sa za posledné roky v Európe odohrali. Jeho tvrdenia prichádzajú v čase, keď nemecké ministerstvo vnútra potvrdilo, že má vedomosť o tisíckach prázdnych pasoch ukradnutých v Sýrii.

“Povoliť tak masívny príliv utečencov do Európy bola chorá myšlienka,” uviedol pre RT Chris Hunter, ktorý bol spravodajským dôstojníkom britskej armády. Pripomenul tiež narastajúci počet teroristických incidentov tzv. islamského štátu, ktoré Európa počas ostatných troch rokov zažila. Európske vlády sa podľa jeho názoru nedokážu vysporiadať ani s menším počtom potenciálnych teroristov, ktorí sú v hľadáčiku spravodajských služieb. Hunter poukázal na to, že ktorýkoľvek európsky štát sa bude musieť “zaoberať  veľkým počtom možných teroristov, ktorí v súčasnosti do EÚ prichádzajú”.

“Nechápu narastajúcu tendenciu tohto problému a dávajú pred ním hlavu do piesku. V tomto smere je potrebné ešte veľa toho vykonať. Ak sa tak nestane, uvidíme vážne teroristické útoky,” varoval bývalý spravodajský dôstojník.

Spravodajský portál RT pri tejto príležitosti pripomenul nedávny článok nemeckého nedeľníka Bild am Sonntag, v ktorom bolo uvedené, že nemecké úrady vedia o tom, že islamskí teroristi odcudzili viac ako jedenásť tisíc prázdnych sýrskych pasov. Noviny sa odvolali na dôverné dokumenty z prostredia nemeckej kriminálnej polície (BKA), ministerstva vnútra a štátnej polície (BPOL).

Nemecký rezort vnútra vedomosť o ukradnutých sýrskych pasoch potvrdil aj portálu RT.

“Je dlhodobo známe, že tzv. prázdne pasy boli sýrskej vláde ukradnuté. Tieto kradnuté sýrske cestovné doklady sú v databáze INTERPOLu zaevidované pod označením ‘stratené doklady’, takže pasy môžu súhlasiť s cestovnými dokladmi predloženými pri príchode,” uviedlo vo svojom stanovisku ministerstvo.

V roku 2016 zverejnil Interpol informáciu, že jeho databáza odcudzených a stratených cestovných dokladov obsahuje “podrobnosti o približne 250.000 ukradnutých a stratených sýrskych a irackých pasoch, z ktorých viac ako 190.000 je vedených ako ukradnutých a bez žiadnych údajov”.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti