Britskí vyšetrovatelia skúmajú Skripaľove styky s MI6

17.05.2018 | 13:57
  0
Svoju pozornosť zamerali aj na pravidelné stretnutie s jeho údajným poručníkom.

Bývalý ruský špión Sergej Skripaľ je desať týždňov po tom, ako bol otrávený nervovo-paralytickou látkou, vyšetrovaný ohľadne stretnutí s jeho údajným poručníkom z britskej MI6, ako aj v súvislosti s jeho cestami do Londýna. Informovala o tom britská televízna stanica Sky News.

Vyšetrovatelia chcú okrem okolností jeho výletov do Londýna zistiť aj bližšie podrobnosti o Skripaľovom živote v Británii. Údajne sa zamerali aj na pravidelné mesačné stretnutia v salisburskej reštaurácii s jeho bývalým poručníkom z vojenskej špionážnej služby MI6.

Skripaľ bol podľa najnovších správ okrem iného v kontakte aj s estónskymi a českými bezpečnostnými službami, ktoré informoval o metódach využívaných ruskými špiónmi.

Ruský novinár Alexander Vassiljev venujúci sa histórii špionážnych služieb v rozhovre pre Sky News povedal, že s najväčšou pravdepodobnosťou za útokom na Sergeja a jeho dcéru Juliju Skripaľovú stoja kriminálne živly. Ich motívom je podľa neho dostať Vladimíra Putina a jeho vládu do ťažkostí. Vassiljev zdôraznil, že ruská vláda nemala dôvod Skripaľa zabiť.

„Som si istý, že keď ho Putin omilostil vedel, že Skripaľ bude spolupracovať s britskými tajnými službami a inými európskymi špionážnymi agentúrami. Robia tak všetci odpadlíci, pracujú ako konzultanti, dávajú prednášky, píšu knihy - je to normálna vec. Musel si na seba zarobiť. Nebude sa predsa živiť ako taxikár. Skripaľ bol zatknutý v roku 2004 - čo bolo dávno a nevedel už konkrétne detaily o súčasných zámeroch alebo operáciach. Ruská vláda nemala dôvod zabiť Skripaľa - bol nikto a nebol už viac nebezpečný. Bolo zrejmé, že jeho zabitie by spôsobilo obrovský medzinárodný škandál, ktorý by vo svete poškodil ruskú povesť,“ vysvetlil ruský žurnalista.

Britská vláda trvá na tom, že za útokom na Skripaľovcom je Kremeľ. Rusko však popiera akúkoľvek účasť na tomto incidente.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti