Britskí špióni sledovali Donalda Trumpa

04.01.2018 | 12:30
  0
Vo svojej novej knihe to tvrdí bývalý novinár denníka The Guardian.

Michael Wolff v knihe pod názvom Fire and Fury: Inside the Trump White House (Oheň a hnev: Vo vnútri Trumpovho Bieleho domu) opísal podrobnosti konverácie medzi bývalým britským premiérom Tonym Blairom, Trumpovým zaťom a prezidentovým poradcom. Stretnutie sa malo odohrať vo februári roku 2017.

Publikácia uvádza, že Blair sa Jaredovi Kushnerovi zdôveril, že britskí špióni „monitorovali členov Trumpovho volebného tímu, ako aj telefóny a iné formy komunikácie“.

Autor v knižke uvádza, že zámerom zdieľania uvedených tajomstiev bola Blairova snaha angažovať sa v budúcnosti ako Trumpov poradca pre oblasť Blízkeho východu

Blairova hovorkyňa sa však v reakcii vyjadrila, že uvedené informácie sú vymyslené a že expremiér sa neuchádzal o post poradcu šéfa Bieleho domu.

Bývalý britský ministerský predseda vo svojom štvrtkovom rozhovore pre Radio 4 zopakoval slová svojej hovorkyne keď povedal, že jeho údajné tvrdenia sú od začiatku do konca vyfabrikované. Rovnako sa vyjadril aj o tvrdeniach v súvislosti s údajnou snahou byť Trumpovým vyslancom na Blízkom východe. Priznal síce, že konverzácia s Trumpovým zaťom Jaredom Kushnerom prebehla, ale jej predmetom neboli informácie uvedené v knihe.

„Samozrejme, že som sa s ním stretol a diskutovali sme o mierovom procese na Blízkom východe. Nezháňal som však žiadnu prácu. Som stále veľmi aktívny v mierovom procese na Blízkom východe, ale nemám absolútne žiadnu túžbu zastávať oficiálny post,“ vysvetlil Blair.

Britský expremiér údajne tiež načrtol, že Obamova administratíva sa o spravodajskom rozpracovaní vyjadrila v tom zmysle, že môže byť nápomocné.

Trump v tejto súvislosti už pred tým obvinil Baracka Obamu, že nariadil odpočúvanie jeho telefonátov. Tvrdenie, že britské spravodajské služby boli v tejto záležitosti angažované zopakoval v marci minulého roku aj bývalý hovorca Bieleho domu Sean Spicer. Britská spravodajská služba GCHQ však tieto obvinenia označila za „absolútne smiešne“.

Zdroj: theguardian.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti