Britská vláda akceptovala žiadosť na zverejnenie plánu brexitu

07.12.2016 | 07:26
  0
Theresa Mayová však trvá na tom, že nemieni v tomto smere poskytovať žiadne podrobnosti, aby neoslabila vyjednávaciu pozíciu Británie.

Londýn 7. decembra - Britská vláda súhlasila s požiadavkou opozičnej Labouristickej strany, aby zverejnila svoj plán ohľadne brexitu, a to ešte pred oficiálnym začatím rokovaní o vystúpení z Európskej únie. Zároveň však vyzvala parlament, aby vo veci rešpektoval jej časový harmonogram, uviedla dnes agentúra Reuters.

Zatiaľ nie je zrejmé, aký podrobný bude zverejnený plán, a či v ňom bude aj čosi viac, než len všeobecne formulované ciele brexitových rokovaní, ktoré sú už známe. Tými sú podľa Mayovej zaistenie prístupu Británie na jednotný trh Únie a súčasne obmedzenie migrácie z členských krajín EÚ.

Britskí poslanci a podnikatelia sa dlhodobo domáhajú toho, aby vláda konkretizovala svoj zamýšľaný postup v rokovaniach s Úniou. Mayová však trvá na tom, že nemieni v tomto smere poskytovať žiadne podrobnosti, aby neoslabila vyjednávaciu pozíciu Británie. 

Labouristickí poslanci teda vládu premiérky Theresy Mayovej oficiálne vyzvali, aby zverejnila podrobnosti ohľadne pripravovaného brexitu. Zároveň však súhlasili s tým, že by sa na verejnosť nemali dostať materiály, ktoré by mohli ohroziť britské záujmy. 

Vláda sa napokon tejto požiadavke rozhodla vyhovieť. Chce však, aby sa poslanci výmenou za to zaviazali, že budú rešpektovať výsledky referenda z 23. júna a tiež Mayovej ambíciu aktivovať článok 50. Lisabonskej zmluvy do konca marca 2017.

Zdroj: TASR


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti