Britská sudkyňa, ktorá rozhodovala o zatykači na Assangea, má prepojenie na spravodajské služby

15.02.2018 | 15:57
  0
S týmito obvineniami prišli priaznivci zakladateľa WikiLeaks.

Zástancovia zakladateľa WikiLeaks Juliana Assange spochybňujú nezávislosť britskej sudkyne, ktorá potvrdila platnosť zatykaču na jeho osobu. Emmu Arbuthnotovú obvinili z toho, že vo svojom rozhodovaní bola ovplyvnená predstaviteľmi štátu a tajnou službou.

Tá však uviedla, že zamietnutie stiahnuť zatykač súvisí s jej obavami pred jeho vydaním do Spojených štátov za údajnú špionáž.

Po jej verdikte sa do pozornosti verejnosti dostali jej zaujiímavé rodinné väzby. Podporovatelia šéfe WikiLeaks tvrdia, že Arbuthnotová je prepojená na establišment a britské bezpečnostné služby. Jedným z dôkazom má byť to, že jej manžel bol riaditeľom konzultančnej firmy SC Strategy Ltd., ktorá má blízko k špionážnym službám. Dvaja bývalí riaditelia tejto firmy sú bývalí riaditelia britskej tajnej služby MI6 - John Scarlett and Lord Carlile.

Bývalý britský veľvyslanec Craig Murray v tejto súvislosti na svojej internetovej stránke zverejnil odkaz o prepojení sudkyne na bezpečnostné služby a obvinil médiá z šírenia falošných správ.

„Ak niekto myslí, že prípad Assange má čo do činenia so spravodlivosťou, veľmi sa mýli,“ napísal Murray.

SC Strategy založili Carlile a Scarlett v roku 2012. Jedným z jej prominentných klientov bol napríklad katarský štátny investičný fond. Lord Carlile potvrdil, že táto firma poskytuje svoje poradenstvo v globálnom meradle.

V tajných dokumentoch zverejnených v roku 2013 bývalým kontraktorom americkej NSA Edwardom Snowdenom bola uvedená informácie o prepojení Carlilea na britskú špionážnu agentúru GCHQ, ktorá mala zhromaždovať dôkazy, ktoré evidovali v súdnych procesoch britské súdy. Carlile sa neskôr vyjadril, že Snowden sa zverejnením týchto informácií dopustil trestného činu.

Zdroj: rt.com



Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti