Britská polícia zverejnila mená troch sobotňajších útočníkov

05.06.2017 | 19:47
  0
Dvaja z troch sobotňajších útočníkov v Londýne sú na fotografii.

Khuram Shazad Butt, 27 ročný Pakistanec, ženatý, otec malých detí. Niekoľko rokov žil vo štvrti Barking vo východnom Londýne. Polícia aj MI5 o ňom vedeli, ale žiadne informácie nenasvedčovali tomu, že by sa mohol dopustiť útoku. Polícia neupresnila, prečo sa o Brita pakistanského pôvodu v minulosti spolu s tajnou službou MI5 zaujímala.

Butt do Británie prišiel ako dieťa. Susedia, medzi ktorými bol známy ako abú, o ňom hovoria rozporuplne. Jeden z nich napríklad uviedol, že sa rád bavil o londýnskom futbalovom klube Arsenal. Jedna z matiek povedala, že Butta vyzvala, aby sa nebavil s jej deťmi, pretože sa obávala, že by ich mohol radikalizovať.

Ďalší sused Michael Membo označil Butta za "skvelého chlapíka", ktorý bol rodinný typ. "Veľmi sa zaujímal o susedov, verejné veci, deti," povedal Membo s tým, že tiež veľa vtipkoval. "Neboli žiadne známky (radikalizmu), ale počas roka sme si všimli, že si nechal narásť bradu, že sa obliekal viac islamským spôsobom," povedal. "Všimli sme si, že hovorí s deťmi o svojich názoroch," dodal.

Druhý útočník  bol 30 ročný Rachid Redouane, marocko-líbijského pôvodu, v hľadáčiku polície nebol, používal ale dve mená s dvomi odlišnými dátumami narodenia. Druhé meno, ktoré používal je Rechid Elkhdar. Vek druhého nie je presne známy, pretože v prípade mena Redouane udával vek 30 a v prípade mena Chadr 26 rokov.

Média uviedli, že jeden z trojice teroristov žil nejakú dobu v Írsku, čo írsky premiér Enda Kenny potvrdil. Uviedol však, že nebol kvôli radikálnym postojom pod kontrolou úradov. Írske médiá tvrdia, že škótsku manželku útočníka zadržala britská polícia.

Tretím útočníkom bol Youssef Zaghba, marocko-talianskeho pôvodu.

Zdroj: BBC


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti