Briti v obave pred utečencami zaplatia Francúzsku milióny

21.11.2017 | 15:34
  0
Zimné počasie spôsobuje nárast ilegálneho prekročenia hraníc.

Veľká Británia sa po narastajúcich pokusoch o nelegálne prekročenie štátnych hraníc rozhodla poskytnúť Francúzsku dodatočnú hotovosť v rámci posilnenia britskej hranice vo francúzskom meste Calais. Migranti a utečenci trávia dni ukrytí pod mostami tohto francúzskeho prístavného mesta v nádeji, že sa dostanú do Spojeného kráľovstva.

Francúzske zdroje informovali britský denník The Times, že Spojené kráľovstvo by malo záujem dať na nové bezpečnostné zmluvy v Eurotuneli 80 miliónov libier. Londýn v rámci úsilia o zvýšenie bezpečnosti od roku 2015 zaplatil 124 miliónov libier. V uvedený rok vrcholila európska migračná kríza.

Najnovšie obavy vyplynuli zo zvýšeného počtu pokusov o pašovanie ľudí z dôvodu zimného počasia. Počas posledných niekoľkých mesiacov došlo k neustálemu nárastu počtu migrantov prichádzajúcich do Francúzska v očakávan, že sa dostanú cez britské hranice.

Zatiaľ čo niektorí platia za služby dostať sa do Británie kriminálnym gangom, väčšina prisťahovalcov čaká na príležitosť, aby sa na britské ostrovy dopravili prostredníctvom nákladných vozidiel smerujúcich na britské ostrovy.

Snaha posilniť bezpečnosť hraníc prichádza v čase, keď je francúzska polícia opäť obviňovaná z brutality a útokov na migrantov. Utečenci zo Sýrie, Iraku a Afganistanu tvrdia, že policajti sa im často vyhrážajú, používajú na nich psov a ničia im stany.

Mnohým migrantom bol udelený dočasný status v Taliansku alebo v Grécku, avšak nie sú schopní nájsť si prácu a viesť slušný život. Z toho dôvodu sa pokúšajú dostať do Británie, kde sú schopní dohovoriť sa anglicky, alebo tam už majú rodinných príslušníkov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti