Británia priznala, že Organizácia pre zákaz chemických zbraní nedokázala potvrdiť pôvod chemickej látky, ktorá otrávila Skripaľovcov

18.04.2018 | 15:58
  0
Britská vláda tvrdí, že proti Skripaľovcom bola použitá chemická látka novičok, ktorá bola vyvíjaná v bývalom Sovietskom zväze.

Britská delegácia pri Organizácii pre zákaz chemických zbraní priznala, že medzinárodní inšpektori z OPCW nepotvrdili pôvod nervovo-paralytickej látky použitej pri otrave bývalého špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v britskom meste Salisbury.

Zástupca Spojeného kráľovstva pri OPCW - Peter Wilson uviedol, že identifikácia chemickej látky je „podstatnou súčasťou vyšetrovania“. Dodal, že organizácia však nezistila jej pôvod, ani laboratórium, v ktorom bola vyrobená.

Britská vláda tvrdí, že proti Skripaľovcom bola použitá chemická látka novičok, ktorá bola vyvíjaná v bývalom Sovietskom zväze. Londýn z otravy oboch aktérov obvinil Rusko.

Tvrdenia o ruskej angažovanosti v tomto incidente neboli podporené ani britskými vedcami v laboratóriách v Porton Down. Tí tvrdia, že nie je ich úlohou niekoho obviniť alebo identifikovať pôvod chemickej látky. Experti povedali, že ich prácou je určiť typ látky.

Wilson zverejnil britské stanovisko na zasadnutí OPCW v Haagu, ktoré zvolala Veľká Británia. Delegácia Spojeného kráľovstva údajne povedala, že čoskoro poskytne dlho očakávené odpovede, ktoré Rusko v súvislosti s touto kauzou adresovalo Veľkej Británii.

Ruské veľvyslanectvo v Londýne predložilo 31. marca zoznam 14 otázok. Jedna z nich sa týkala dôvodu, prečo britské orgány zamietli konzulárnym pracovníkom ruskej ambasády styk so Skripaľovcami. Moskva tiež požiadala britské ministerstvo zahraničných vecí o vysvetlenie, prečo nebola informovaná o tom, aký druh protilátky bol použitý na ich liečbu. Ďalšou otázkou bolo, ako Spojené kráľovstvo dospelo k záveru, že chemická látka použitá pri útoku bola práve „ruského pôvodu“.

OPCW vo svojom poslednom vyhlásení uviedla, že tvrdenia Británie sú čiastočne založené na „dôveryhodných otvorených zdrojoch a spravodajstve bezpečnostných služieb“. Doteraz však žiadne dôkazy neboli zverejnené. Polícia udalosti v Salisbury stále vyšetruje, avšak britská vláda vyhlásila, že za incidentom stojí s „vysokou pravdepodobnosťou Rusko“.

Moskva opakovane tieto tvrdenia odmietla a Britániu obvinila z toho, že chce nielen Rusko vylúčiť z vyšetrovania, ale aj zničiť dôkazy.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v tejto súvislosti uviedol, že „vysoká pravdepodobnosť je nový vynález britskej diplomacie, ktorý zdôvodňuje potrestanie ľudí za ich pravdepodobnú vinu. Podobne ako v Alici v krajine zázrakov od Lewisa Carrola, keď počas súdneho procesu kráľ povedal Poďme sa spýtať poroty, načo kráľovná zakričala: Žiadna porota! Najskôr trest! Verdikt až potom! V tomto spočíva logika vysokej pravdepodobnosti“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti