Británia pre novú otravu žiada od Ruska informácie ku kauze Skripaľ

05.07.2018 | 11:50
  0
Informáciu potvrdil aj šéf branno-bezpečnostného výboru ruského parlamentu.

Námestník britskej ministerky vnútra pre bezpečnosť Ben Wallace dnes vyzval Rusko, aby poskytlo detailné informácie k marcovému útoku nervovo paralytickou látkou novičok na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru.

Námestník tak urobil v rozhovore pre stanicu BBC v súvislosti s prípadom dvoch britských občanov, ktorí boli otrávení rovnakou látkou.

Medzitým predseda branného výboru ruského parlamentu Vladimír Šamalov podľa agentúry RIA Novosti povedal, že Briti by mali pri vyšetrovaní nového prípadu otravy nervovo paralytickou látkou požiadať o pomoc ruských odborníkov.

Londýn z útoku na Skripaľa obvinil Rusko, čo Moskva opakovane dôrazne odmietla.

"Ruský štát by túto zlobu mohol napraviť, mohli by nám povedať, čo sa stalo, čo urobili a zaplniť niektoré významné medzery, ktoré sa teraz snažíme objasniť," povedal Wallace. "Oni (Rusi) sú tí, ktorí môžu doplniť kľúčové vodítka k tomu, aby ľudia boli v bezpečí," dodal.

Britský pár bol nájdený v sobotu v bezvedomí v dome v meste Amesbury, ktoré leží neďaleko Salisbury, kde boli 4. marca objavení otrávení Skripaľovci. Podľa výsledkov expertných testov aj táto dvojica bola vystavená pôsobeniu rovnakej nervovo paralyzujúcej látky ako bývalý ruský agent a jeho dcéra.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti