Boris Johnson: Vojna v Iraku bola chyba, preto sa tam musíme vrátiť

08.12.2017 | 15:24
  0
Šéf diplomacie sa prihovára za opätovnú angažovanosť Spojeného kráľovstva v regióne, ktorý Briti pomohli zdestabilizovať.

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson označil vojnu v Iraku za chybu, ale poznamanel, že Spojené kráľovstvo musí nájsť odvahu vrátiť sa späť na Stredný Východ, aby sa tento región vyhol ďalším rokom nestability a terorizmu.

Vo svojom štvrtkovom prejave o ďalšej vízii zahraničnej politiky Veľkej Británie Johnson vyhlásil, že jeho krajinu nesmú brzdiť staré rany, ktoré jej spôsobili konflikty v Líbyi a na Strednom východe.

„Britská zahraničná politika nie je problém, ale súčasť riešenia,“ poznamenal britský politik. Dodal, že nepokoje v Sýrii a na Blízkom východe sa nezhoršili až tak intervenciou Západu, ako tým, že sa Británia držala bokom.

„Pozrite sa na realitu britskej tvrdej sily. Druhý najväčší obranný rozpočet NATO. Jedna z mála krajín, ktorej vzdušné sily sú schopné lietať až 7 000 míľ. Poučili sme sa, čo nás v minulosti stálo ustupovanie,“ vysvetlil šéf britskej diplomacie.

„Vyhráme v tom prípade, keď pochopíme, že „my“ neznamenáme len my na Západe, ale že sú to aj stovky miliónov moslimov po celom svete, ktorí majú rovnaké nádeje a sny, ktorí majú rovnaké úzkosti a ciele pre vlastné rodiny, rovnako ako máme aj my .. a ktorí sú rovnako odhodlaní poraziť tento mor. Môžeme a spoločne ho aj porazíme,“ povedal Boris Johnson.

Po svojom prejave dostal otázku, čo hovorí na uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Politik zopakoval tvrdenia britskej premiérky Theresy Mayovej a nazval tento krok ako „neužitočný“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti