Bolton: USA ešte nerozhodli o rozmiestnení rakiet v Európe po zániku dohody o odzbrojení

23.10.2018 | 08:57
  0
Rusko tvrdí, že vypovedanie dohody by predstavovalo vážny úder celému systému medzinárodného práva ohľadom nešírenia zbraní a ich kontroly.

Šéf ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev pri schôdzke s bezpečnostným poradcom amerického prezidenta Johnom Boltonom partnera presviedčal, aby Spojené štáty neodstúpil od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), a vyjadril ochotu Ruska spolupracovať na odstránení výhrad ohľadom neplnenia dohody. Obaja predstavitelia tiež rokovali o predĺžení zmluvy o obmedzení strategických zbraní (START) o ďalších päť rokov po roku 2021. Oznámili to ruské agentúry.

„Ruská strana znovu vyjadrila principiálnu pozíciu ohľadom dôležitosti zachovať zmluvu INF v platnosti a potvrdila ochotu spolupracovať na odstránení vzájomných výhrad ohľadom plnenia tejto zmluvy,“ uviedla bezpečnostná rada podľa agentúry TASS. Vypovedanie dohody z roku 1987 by podľa nej predstavovalo „vážny úder celému systému medzinárodného práva ohľadom nešírenia zbraní a ich kontroly“.

„Teraz lepšie chápeme ruské stanovisko, ale chceme ho ešte spresniť, vidieť podrobnosti,“ uviedol Bolton podľa agentúry RIA Novosti. Pokiaľ ide o predĺženie zmluvy START, americké stanovisko sa ešte dokončuje.

Bolton poprel, že by sa Spojené štáty pokúšali vydierať Rusko odstúpením od zmluvy INF. USA podľa neho ešte nerozhodli o rozmiestnení rakiet v Európe, pokiaľ zmluva INF zanikne. Upozornil, že problém netkvie len v ruskom porušovaní tejto zmluvy, ale ide aj o to, že Rusko je v súčasnosti len „jedným z hráčov“ na scéne, pretože rakety stredného doletu má aj Čína a Severná Kórea.

Denníku Kommersant Bolton povedal, že začleniť Čínu, Irán alebo KĽDR do terajšej zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu nie je možné. „Pred 15 rokmi by bolo možné podpísať mnohostrannú zmluvu. Dnes však tieto štáty rozširujú svoj arzenál spôsobom, ktorým by zmluvu jednoznačne porušovali, keby boli jej signatármi,“ povedal ruskému denníku.

Trumpov postoj

Americký prezident Donald Trump zopakoval v pondelok svoj zámer odstúpiť od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú podpísali USA s Ruskom v roku 1987. Varoval, že Spojené štáty budú budovať svoj jadrový arzenál s cieľom vyvíjať nátlak na Čínu a Rusko, informovali z noci na utorok agentúry DPA a Reuters.

„Rusko dohodu nedodržalo… Máme zďaleka viac peňazí, než ktokoľvek iný, budeme to budovať, dokiaľ ľudia neprídu k rozumu,“ povedal Trump vo Washingtone, čím mal na mysli americký jadrový arzenál. „Dokiaľ neprídu k rozumu. Keď to urobia, všetci budeme rozumní a zastavíme to,“ dodal vysvetľujúc svoje rozhodnutie odstúpiť od INF.

Na otázku novinárov, či ide o vyhrážanie sa ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, Trump odpovedal: „Ide o vyhrážanie sa hocikomu, komu chcete. Vrátane Číny, Ruska a komukoľvek inému, kto chce hrať túto hru,“ povedal Trump.

Kritika Číny

Čína kritizovala v pondelok nielen rozhodnutie prezidenta Trumpa odstúpiť od dohody s Ruskom o raketách, ale tiež označenie Číny ako dôvodu pre takýto krok. „Treba zdôrazniť, že je úplne nevhodné a chybné vťahovať čínsku stranu do veci odstúpenia od zmluvy,“ povedala hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

Bolton sa stretne s Putinom

Bolton, ktorý rokoval aj s ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom a v utorok bude hovoriť s prezidentom Vladimirom Putinom, hovoril s Patruševom tiež o Sýrii, Iráne, KĽDR a boji proti terorizmu. Rokovanie Boltona a Patruševa trvalo podľa TASS asi päť hodín.

Bolton rokoval s Patruševom aj o novej schôdzke prezidentov Donalda Trumpa a Vladimira Putina, povedal Kommersantu. „Myslím, že ďalším krokom by malo byť rozhodnutie prezidenta Putina,“ povedal Bolton a dodal, že „možno čoskoro budeme mať, čo povedať“.

Kremeľ varoval, že v prípade vypovedania zmluvy INF bude situácia vo svete nebezpečnejšia. Ak USA začnú vyvíjať nové rakety, bude podľa neho Moskva nútená reagovať adekvátne s cieľom obnoviť vojenskú rovnováhu.

Európska únia vyzvala Washington a Moskvu na dialóg, aby zmluvu zachovali. Kým Británia už v nedeľu krok Spojených štátov rozhodne podporila, z Berlína zaznelo, že nemecká vláda americký zámer ľutuje. K opatrnosti nabádali aj Francúzsko a Čína.

Dôležitá bilaterálna dohoda o obmedzení zbrojenia (INF), ktorú 8. decembra 1987 podpísali vtedajší líder Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti