Blahová zo SaS hrozí komisárke Tomanovej trestným oznámením, ak neodstúpi z funkcie

17.01.2018 | 07:15
  0
Tomanová podľa Blahovej poskytla médiám nepravdivé informácie o jej úlohe v tejto kauze, v ktorej sa angažuje ako sociálna poradkyňa matky.

BRATISLAVA 17. januára – Poslankyňa za opozičnú stranu Sloboda a Solidarita Natália Blahová vyzvala včera komisárku pre deti Vieru Tomanovú, aby odstúpila z funkcie pre jej vyhlásenia v súvislosti s kauzou týkajúcou sa boja o dieťa medzi slovenským otcom a ekvádorskou matkou.

Tomanová podľa Blahovej poskytla médiám nepravdivé informácie o jej úlohe v tejto kauze, v ktorej sa angažuje ako sociálna poradkyňa matky. „Toto amorálne a neodborné vstupovanie do citlivých prípadov ju absolútne diskvalifikuje z pozície komisára pre deti. Obeťami jej hlúpych politických výčinov sú deti,“ vyhlásila pred novinármi Blahová.

ODKAZ MINISTROVI RICHTEROVI

Tomanová má podľa Blahovej odstúpiť do konca týždňa, inak na ňu podá trestné oznámenie za ohováranie, krivé obvinenie a zneužitie právomocí verejného činiteľa.

Toto konkrétne dieťa podľa Blahovej komisárka Tomanová identifikovala pred jej spolužiakmi a pred celou dedinou, čím ho veľmi poškodila. Ministrovi práce a sociálnych vecí Jánovi Richterovi odkázala, že z kauzy sa nesnaží vytĺkať politický kapitál tak, ako to naznačil na jeho tlačovej konferencii.

O kauze totiž médiá informovala v tlačovej správe Tomanová. „Zviditeľnila ma komisárka Tomanová, jej politická ješitnosť a neschopnosť,“ vyhlásila Blahová. Podotkla, že v rámci svojej práce sa venuje viacerým takýmto a podobným prípadom, ktoré sa týkajú detí a rodín v kríze, no „nikomu nepovolanému informácie o nich neposkytuje“.

BLAHOVÁ PRIŠLA AKO SPRIEVOD MATKY

Blahová novinárom popísala situáciu, ktorá sa stala v piatok v dedine na Záhorí. Ona sama tam prišla ako sprievod matky, ktorá ju požiadala o pomoc, pretože jej bývalý manžel jej podľa nej neoprávnene odopiera prístup k dcére.

Kým sa situácia nevyrieši, ekvádorská matka má určené návštevné dni, ktoré môže stráviť s dcérou, no otec ich nerešpektuje. „Matka ma poprosila, aby som bola jej morálnou oporou pri prevzatí dcéry zo školy,“ vysvetlila Blahová. Keďže sa matka svojho exmanžela bojí, Blahovú sprevádzala jej asistentka a jej dvaja synovia.

Blahová zdôraznila, že riaditeľka školy o ich príchode vedela a pustila ich do školy. „Týmto vyvraciam klamstvo komisárky Tomanovej, ktorá je pôvodkyňou tlačovej správy, podľa ktorej som akože unášala dieťa. Za nikoho sme sa nevydávali,“ vyhlásila s tým, že dôkazom je telefónny audiozáznam a záznam z kamerového systému, ktorý už má polícia.

Otec dieťa podľa Blahovej opäť odmietol dieťa odovzdať matke, situácia sa zdramatizovala a skončila trestným oznámením na otca a starého otca dievčatka za marenie súdneho rozhodnutia.

ÚRAD KOMISÁRA PRE DETI SA BRÁNI

Podľa medializovaných informácií Úrad Komisára pre deti obvinil ešte v piatok Blahovú, že sa pokúsila o nezákonný výkon rozhodnutia, čím podľa Tomanovej prekročila právomoci verejného činiteľa. Blahová podľa úradu sprevádzala matku maloletej na pôdu školy, spolu s údajnou sociálnou pracovníčkou a dvoma údajnými šoférmi.

Riaditeľke školy tieto osoby podľa komisárky tvrdili, že sú zo sociálneho úradu a prišli pre dieťa. Toto tvrdenie potvrdil otec dieťaťa, ktorý je zamestnancom školy v pozícii asistenta maloletej. Úrad Komisára pre deti okamžite kontaktoval príslušný Úrad práce sociálnych vecí a rodiny, aby preveril situáciu a účasť pracovníčky úradu na výkone rozhodnutia.

Úrad práce sociálnych vecí a rodiny potvrdil, že o takejto udalosti nevie. Úrad Komisára pre deti sa v tomto prípade aktívne angažuje a monitoruje dodržiavanie práv maloletej. Agentúra SITA požiada o stanovisko aj komisárku pre deti Vieru Tomanovú.

TOMANOVÁ VYZÝVA POLITIKOV

Ako pre agentúru SITA uviedol Tomanovej hovorca Pavol Kováč, celú veľmi zložitú a nepríjemnú situáciu riešia odborní zamestnanci Úradu komisárky pre deti s príslušnými inštitúciami, pričom na prvom mieste je snaha minimalizovať negatívne dopady tohto problému na psychický a duševný stav dieťaťa.

„Komisárka pre deti opakovane žiada politikov, aby veľmi citlivo zvažovali, do akej miery budú osobne vstupovať do riešenia takýchto prípadov. Z pohľadu komisárky je neprípustné, aby ktorýkoľvek z rodičov, nehovoriac o iných osobách zainteresovaných do prípadu, bral spravodlivosť do vlastných rúk. Na takéto konanie vždy doplatí ten najnevinnejší – dieťa,“ uzavrel Kováč.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti