Biely dom nepustil reportérku CNN na tlačovú konferenciu Trumpa s Junckerom

26.07.2018 | 11:20
  0
Americký prezident je prakticky v nepretržitom konflikte s redakciami americkej liberálnej tlače, televízie a spravodajských portálov.

Zamestnanci Bieleho domu odmietli v stredu vpustiť na tlačovú konferenciu prezidenta Donalda Trumpa s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom reportérku americkej televíznej stanice CNN.

Dôvodom bola údajne skutočnosť, že pred rokovaním politikov kládla prezidentovi "nevhodné" otázky, informovala dnes agentúra AP. Na stranu CNN sa postavila asociácia spravodajcov aj Fox News, hovorkyňa Bieleho domu rozhodnutie nevpustiť novinárku na akciu však obhajovala.

Reportérka CNN Kaitlan Collinsová počas krátkeho stretnutia Trumpa a Junckera s novinármi pred začiatkom ich rokovania o budúcnosti euro-amerických obchodných vzťahov prezidentovi niekoľkokrát položila otázku, ktorá sa týkala jeho bývalého právnika Michaela Cohena. Prezident na ňu neodpovedal.

Podľa Collinsovej bola práve skutočnosť, že kládla Trumpovi zjavne nepríjemné otázky, dôvodom, prečo ju zamestnanci Bieleho domu odmietli následne vpustiť na tlačovú konferenciu v Ružovej záhrade po rokovaní Trumpa s predsedom Európskej komisie. Jej otázku podľa CNN riaditeľ komunikácie Bieleho domu Bill Shine a tlačová hovorkyňa Sarah Sandersová označili za "nevhodnú".

Odvetné opatrenie

"To, že je Bielemu domu niektorá otázka týkajúca sa aktuálnych udalostí nepríjemná, ešte neznamená, že tá otázka nie je dôležitá a nemala by byť položená," uviedla v reakcii na kauzu CNN. Rozhodnutie nevpustiť Collinsovou na akciu pre novinárov stanica označila za "odvetné" opatrenie, ktoré nesvedčí o "otvorenej a slobodnej tlači".

Predseda Asociácie spravodajcov v Bielom dome Olivier Knox rozhodnutie Trumpových ľudí zabrániť Collinsovej v účasti na akcii pre novinárov odsúdil. "Tento spôsob odplaty (za nepríjemnú otázku) je úplne nevhodný, pochabý a slabý," uviedol.

Solidaritu so CNN vyjadril aj Jay Wallace, riaditeľ a šéfredaktor Fox News, obľúbenej stanice prezidenta Trumpa, ktorý sa postavil za "právo našich novinárov na plný prístup ako súčasť slobodnej a ničím neobmedzenej tlače".

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová vo vyhlásení svoje rozhodnutie nevpustiť Collinsovou do Ružovej záhrady však obhajovala. Uviedla, že spravodajkyňa CNN "pokrikovala otázky a odmietla (z Oválnej pracovne) odísť napriek opakovaným žiadostiam, aby tak urobila".

Konflikt s liberálnymi médiami

Agentúra AP však upozornila, že na prezidenta Trumpa aj predsedu Európskej komisie Junckera pokrikovalo množstvo novinárov vrátane členov európskej delegácie a že dostať všetkých novinárov z Oválnej pracovne Bieleho domu zvyčajne nejakú dobu trvá.

Sandersová podľa svojich slov navyše CNN upozornila, že na tlačovú konferenciu do Ružovej záhrady môže akýkoľvek novinár tejto stanice, len nie Collinsová. "Aby v tom bolo jasno: Podporujeme slobodnú tlač a žiadame, aby sa každý správal k prezidentskému úradu a k hosťom v Bielom dome s rešpektom," dodala hovorkyňa.

Trump je prakticky v nepretržitom konflikte s redakciami americkej liberálnej tlače, televízie a spravodajských portálov vrátane televíznych staníc CNN, NBC a ABC a denníkov The New York Times a The Washington Post. Ich redaktorov už niekoľkokrát označil za "nepriateľov ľudu".

Collinsová sa Trumpa snažila opýtať na tajnú nahrávku, na ktorej prezident údajne hovorí o platbe v hotovosti ako možnosti, ako sa vysporiadať s kauzou niekdajšej modelky z Playboya Karen McDougalovej. Tá tvrdí, že s Trumpom prežila milostný pomer v čase, keď mu jeho žena Melania porodila syna Barrona.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti