Biele Helmy pomáhajú militantom v Sýrii zinscenovať ďalší chemický útok pod falošnou vlajkou

29.06.2018 | 11:49
  0
Ruská federácia sa pritom odvoláva na hlásenia miestnych obyvateľov a vlastné spravodajské informácie.

Ruské Centrum pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii na základe informáciíí od miestnych obyvateľov varovalo, že neslávne známe Biele Helmy chystajú možný útok pod falošnou vlajkou.

Generál Cygankov v tejto súvislosti uviedol, že do mesta Idlib, ktoré majú pod kontrolou rebeli, prišlo šesť automobilov organizácie Biele Helmy naložených chemickými látkami, ochrannými odevmi a kamerami.

V jednom z áut sa mali nachádzať rakety a kanistre s neznámou látkou. Miestni obyvatelia videli ako štyri osoby v ochranných odevoch plnia hlavice rakiet touto tekutinou a neznámym druhom prášku. Konvoj sa následne presunul južne od mesta Idlib.

Biele helmy sú známe tým, že niekoľkokrát ako prví sprostredkovali zábery z miest, ktoré boli údajne zasiahnuté chemickým útokom. Ich videá a fotografie slúžili ako dôkaz pre USA a ich spojencov, aby mohli uskutočniť odvetný útok proti sýrskej armáde v apríli roku 2017 a 2018.

Organizácia je taktiež podozrivá z napojenia na islamistov z al-Kájdy a iných extrémistických skupín. Skupina operuje pravažne v oblastiach pod kontrolou militantov a jej členovia boli pri mnohých príležitostiach odfotografovaní s teroristami.

Médiami hlavného prúdu sú Biele Helmy napriek tomu považované za hrdinov. Niektoré západnú vlády organizáciu dokonca financujú. Washington nedávno zastavil financovanie skupiny, no neskôr opätovne uvoľnil 6,6 milióna dolárov na „životne dôležité, záchranné operácie" tzv. Sýrskych civilných obrancov. Pokračovať vo financovaní skupiny prisľúbila aj Veľká Británia.

Ruské ministerstvo obrany opakovane varovalo, že disponuje dôveryhodnou spravodajskou informáciou o plánovaní chemických útokov pod falošnou vlajkou zo strany militantov. Tie by mali opätovne poslúžiť na ospravedlnenie vojenských útokov zo strany Západu na sýrske vládne sily. Rusi dokonca obvinili americké špeciálne sily, že pomáhali pri takýchto provokáciách.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti