Biele helmy lobovali u exčlena skupiny Pink Floyd, aby ich podporil. Ten to však odmietol

19.04.2018 | 14:09
  0
Max Blumenthal zverejnil v tejto súvislosti e-maily adresované Rogerovi Watersovi.

Známy americký novinár Max Blumenthal zverejnil e-maily, v ktorých sa kontroverzná organizácia Biele helmy prostredníctvom peňazí zo Saudskej Arábie snaží získať verejnú podporu od bývalého člena skupiny Pink Floyd Rogera Watersa.

V e-maile z októbra roku 2016 dostal Roger Waters pozvánku na verejnú akciu organizovanú saudským miliardárom Hani Farsim v ktorej sa získavajú od ľudí finančné prostriedky. Cieľom jeho účasti na podujatí mala byť z jeho strany verejná podpora pre Biele helmy.

Niekoľko dní pred jeho posledným koncertom v Barcelone bol Waters kontaktovaný francúzskym novinárom pracujúcim pre Biele helmy. Reportér požiadal v e-maile Watersa, aby spevák počas svojho vystúpenia odovzdal posolstvo sýrskym deťom. Ten však na správu nereagoval. Namiesto toho vystúpil s posolstvom, v ktorom sa o organizácii Biele helmy vyjadril, že robia propagandu teroristom a džihádistom.

„Biele helmy sú falošná organizácia, ktorá existuje len na vytvorenie propagandy pre džihádistov a teroristov,“ vyhlásil interpret kultovej skupiny.

Waters ďalej vysvetlil, prečo nepodporuje verziu udalostí v Sýrii prezentovanú Bielymi prilbami.
„Ak by sme mali počúvať propagandu Bielych prilieb a iných, boli by sme povzbudzovaní do nabádania našich vlád, aby bombardovali ľudí v Sýrii. Pre nás ako ľudské bytosti by to bol omyl obrovských rozmerov,“ dodal.

Max Blumenthal v rozhovore pre RT uviedol, že Biele prilby „spolupracujú s Al-Káidou a ich spojencami, čo je zdokumentované“. Pripomenul, že Waters tak ako verejne známa osoba potvrdil správy niektorých novinárov v predvečer vojenského útoku proti Sýrii zo strany USA, Francúzska a Británie.

„Biele prilby boli jediným zdrojom, na ktorý sa v zdôvodnení svojich útokov tieto vlády spoliehali,“ upozornil žurnalista. Dodal, že hudobníkov prejav legitimizoval prácu tých novinárov, ktorí sú za svoju oddanú prácu napádaní a obviňovaní z konšpirácií.

Waters pre Blumenthalov portál Grayzone Project apeloval na ďalšie celebrity, ktoré Bielym prilbám už vyslovili svoju podporu, aby svoje stanovisko prehodnotili. „Neviním ich z toho, že sa nechali kúpiť. Na prvý pohľad sa mohlo zdať, že Biele prilby sú dobrí ľudia, ktorí robia dobré veci. Teraz však vieme, že sa snažia povzbudiť Západ, aby v Sýrii nelegálne zhadzoval bomby a rakety“.

Blumenthal uviedol, že zverejnené e-maily dokazujú tvrdenia novinárov ako je on, ktorí spochybňujú obraz Bielych heliem ako humanitárnej organizácie civilnej obrany. „Už niekoľko rokov novinári vrátane mňa upozorňovali na nebezpečenstvo zo strany Bielych heliem, ako táto Západom a vládami Perzského zálivu financovaná organizácia, bola v podstate nástrojom na podporu zmeny režimu. Nie je to len skupina dobrovoľníkov, je to medzinárodná organizácia, ktorej zástupcovia lobujú v Kongrese a v parlamentov v EÚ za zriadenie bezletovej zóny a uplatnení sankcií voči Sýrii.“

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti