Berlín dal 230 miliónov eur na udržanie utečencov mimo Európy

02.01.2018 | 12:09
  0
Peniaze dostávali na ruku migranti, ktorí v krajinách Blízkeho východu vykonávali nízko kvalifikovanú prácu.

Nemecký denník die Welt informoval, že vláda v Berlíne a niektoré mimovládne organizácie poskytli v uplynulom roku financie, aby v štátoch ako Jordánsko, Libanon a Turecko mohli sýrsky utečenci vykonávať nízko kvalifikovanú prácu. Ide predovšetkým o pracovné pozície ako napríklad likvidácia odpadu a čistenie komunikácií.

V roku 2017 vynaložilo Nemecko približne 230 miliónov eur na vytvorenie 20 000 pracovných miest pre sýrskych utečencov, ktorí na svojej ceste za lepším životom uviazli v štátoch Blízkeho Východu. Informáciu pre noviny potvrdil nemecký minister pre rozvoj Gerd Müller, podľa ktorého by iniciatíva financovať utečencov v týchto krajinách mohla zabrániť tomu, aby sa jednotlivci alebo celé rodiny dostali na územie Európy.

V decembri minulého roku Medzinárodná organizácia pre migráciu (ION) uviedla, že v roku 2017 prišlo do Európy 170 249 migrantov. Z uvedeného počtu skončilo 70 percent z nich v Taliansku a zvyšok sa nachádzal v Grécku, Španielsku a na Cypre. V porovnaní s rokom 2016, keď na kontinent prišlo takmer 360-tisíc utečencov, ide podľa organizácie o citeľný pokles.

V súčasnej fáze je napríklad v Jordánsku približne 13-tisíc utečencov zamestnaných v zariadeniach na likvidáciu odpadu. V Libanone asi šesť tisíc Sýrčanov pracovalo buď na renovácii bytov alebo čistilo mestské komunikácie. Finančné prostriedky išli aj pre 25-tisíc ľudí, ktorí na území Sýrie pomáhali odpratávať trosky vo vojnou zničených mestách.

V závislosti od druhu činnosti je týmto pracovníkom vyplácaná mzda na ruku, ktorá sa pohybuje od 20 do 31 eur za deň. Minister Müller dodal, že v tomto roku bude na tento účel vyčlenených z nemeckého rozpočtu 180 miliónov eur.

Nemecké ministerstvo vnútra v rámci úsilia znížiť počet migrantov prichádzajúcich do krajiny prišlo s ďalšou iniciatívou. Jej zámerom je poskytnút žiadateľom o azyl peniaze v úsilí, aby sa vrátili naspäť do krajín svojho pôvodu. Finančná pomoc má pre jednotlivca predstavovať 1000 eur a pre rodinu 3000 eur.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti