Berezovskij spolupracoval s britskou tajnou službou a keď sa chcel vrátiť do Ruska, zaplatil za to svojím životom

18.04.2018 | 14:24
  0
Oznámil to ruským poslancom generálny prokurátor Ruskej federácie.

Ruský oligarcha Boris Berezovskij úzko spolupracoval s britskou spravodajskou službou a svojím životom zaplatil za to, keď sa rozhodol vrátiť naspäť do Ruska. Vyhlásil to ruský generálny prokurátor.

Tvrdenia Jurija Čajku zazneli v stredu na spoločnom dvojkomorovom zasadnutí ruského parlamentu. Zopakoval tým slová viacerých predstaviteľov prokuratúry, ktorí povedali, že Berezovského smrť v marci 2013 na území Veľkej Británie bola výsledkom podivnej hry.

Námestník ruského generálneho prokurátora Saak Karapeťan minulý týždeň obvinil Londýn zo zadržania dôkazov v prípade Berezovského, aby tak zakryl svoju účasť na jeho vražde.

Čajka ruským zákonodarcom oznámil, že Berezovskij bol súčasťou sprisahania v ktorom mala prsty britská vláda, v rámci ktorého bol rádioaktívnym polóniom zabitý bývalý ruský špión Alexander Litvinenko. Londýn z jeho vraždy následne obvinil Rusko.

„Najvyššia koncentrácia polónia bola nájdená v Berezovského kancelárii, ale Berezovskij nemohol získať polónium sám. Nemohol ani vyfabrikovať o tom dôkazy. Konal pod kontrolou britských spravodajských služieb, konal v ich súčinnosti,“ uviedol prokurátor.

„Keď sa rozhodol vrátiť späť do Ruska, nemohli dovoliť nechať odhaliť, že v tom mala prsty osoba s prístupom k tajným informáciam o rádioaktívnom terorizme,“ pokračoval Čajka.

Generálny prokurátor dodal, že jeho kancelária zverejní v júni bližšie podrobnosti a dodatočné dôkazy v trestných veciach týkajúcich sa Berezovského, Litvinenka a ďalších ruských občanov žijúcich v Británii.

Bližšie k téme vrážd a záhadných úmrtí v nasledujúcich článkoch InfoVojny:

Moskva: Polónium-210, ktoré zabilo Litvinenka, sa vo Veľkej Británii nachádzalo ešte pred príchodom Rusov obvinených z jeho vraždy

Otec smrteľne otráveného ruského agenta Litvinenka tvrdí, že ho zabil agent CIA

Záhadné samovraždy, vraždy a otravy vo Veľkej Británii

Londýn nehľadá v Skripaľovom prípade pravdu. Rusi, ktorí utiekli do Veľkej Británie sú v skutočnosti rukojemníci západných špionážnych služieb

Zdroj: dailymail.co.uk / rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti