Bavorsko nariadilo umiestniť vo vládnych budovách kríže

25.04.2018 | 15:17
  0
Bavorský premiér vyhlásil, ze kríže by nemali byť vnímané ako náboženské symboly.

Bavorská nariadila umiestniť kresťanské kríže nad vchody vládnych budov, aby tento symbol reflektoval "kultúrnu identitu", keďže tento spolkový štát je s vládou v Berlíne v pretrvávajúcom konflikte ohľadne multikulturalizmu a politiky otvorených dverí.

Bavorský ministerský predseda Markus Söder v tejto súvislosti vyhlásil, ze kríže by sa nemali vnímať ako „náboženské symboly“, ale skôr ako spôsob vyjadrenia „kultúrnej identity a kresťansko-západným vplyvom“ tohto konzervatívneho spolkového štátu.

Bavorsko už zaviedlo povinnosť umiestniť kríže v štátnych školách a na súdoch. Nové pravidlá sa zatiaľ nevzťahujú na budovy miestnej a spolkovej vlády.

Bavorská kresťansko-sociálna únia (CSU), ktorá je sesterskou stranou Merkelovej kresťansko-demokratickej únie (CDU), sa snaží bojovať o voličov antimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorej voliči sú nespokojní s politikou otvorených hraníc spokojní s otvorenou hranicou Merkelovej krízy. V posledných parlamentných voľbách zaznamenala AfD v Bavorsku o 12 percent vyššiu popularitu v porovnaní s predchádzajúcim plebiscitom.

Nemecká kancelárka v pondelok potvrdila, že Berlín v rámci migračnej dohody medzi Tureckom a Európskou úniou prijme 10-tisíc utečencov. Angela Merkelová zároveň zdôraznila potrebu pokračovať v pomoci krajinám postihnutých krízou.

Bývalý bavorský premiér a súčasný spolkový minister vnútra, ktorý je zároveň predsedom CSU, sa s Angelou Merkelovou nezhoduje v otázkach migrácie a prístupom Nemecka k Rusku. Seehofer vyzval Nemecko, aby zrušilo ekonomické sankcie voči Rusku. Podľa jeho názoru by zoskupenie siedmych najvyspelejších krajín sveta (G7) malo prizvať do klubu aj Rusko.

Nemecký politik počas svojej minuloročnej návštevy Moskvy vyhlásil, že riešenie problémových otázok vo svete sa nezaobíde bez účasti Ruskej federácie.

Seehofer po víťazstve Viktora Orbána v maďarských parlamentných voľbách začiatkom tohto mesiaca varoval Brusel pred "aroganciou a paternalizmom", ktoré EÚ uplatňuje voči členským štátom ako je Maďarsko.

Súčasný bavorský premiér je považovaný za rovnakého, ak nie väčšieho konzervatíca akým je Seehofer. Markus Söder ohľadne tradičných hodnôt povedal aj to, že „CSU má jasno v tom, že nie moslimské šatky, ale kríže patria do škôl.“

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti