Babišovi sa koncept dvojrýchlostnej EÚ nepáči

18.05.2018 | 13:14
  0
Vlastné záujmy jednotlivých krajín sú podľa neho neodmysliteľnou súčasťou európskej integrácie.

Premiér Andrej Babiš kritizoval koncept takzvanej dvojrýchlostnej EÚ, ak by rozdelil Európu. Na konferencii Globsec v Bratislave sa predseda českej vlády v demisii vyslovil aj za to, aby sa na diskusii o budúcnosti únie zúčastnili všetky štáty bez ohľadu na to, či sa zapojili do jednotlivých projektov užšej spolupráce.

"Mne sa koncept dvojrýchlostnej Európy, ktorá apriori rozdeľuje Európu do dvoch kategórii, vôbec nepáči. Ak máme prijať koncept viacrýchlostnej Európy, iba (vtedy), ak to nerozdelí Európu na malé kluby s tým, že všetky členské štáty budú mať možnosť sa zapojiť a ak to nenaruší spoločný trh, "uviedol Babiš.

Podľa neho bol európsky kontinent napriek spoločným dejinám vždy plný rozdielov a odlišností. „Keď hovoríme o spoločnej budúcnosti, tieto odlišnosti sa samozrejme prejavia. Je zrejmé a nie je žiadnym prekvapením, že cestou k spoločnému cieľu každý riešime aj svoje vlastné záujmy. Tento fenomén je neodmysliteľnou súčasťou európskej integrácie. Diferencovaná integrácia je skôr realitou než teóriou,“ povedal Babiš.

Bez ohľadu na účasť členských štátov na jednotlivých projektoch užšej spolupráce v rámci EÚ by sa podľa Babiša všetky krajiny mali zapojiť do rozhodovania o budúcnosti EÚ.

„Žiaden členský štát by nikdy nemal byť vylúčený z procesu vytvárania a schvaľovania rozhodnutí vo veci jednotného trhu,“ povedal premiér v demisii. Dodal, že viacrýchlostná Európa nesmie narušiť fungovanie jednotného trhu, hoci zopakoval, že nerozumie, „čo je to viacrýchlostná Európa, ako sa to meria“.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti