Babiš: Sýrske siroty neprijmeme, máme svoje vlastné

16.09.2018 | 12:01
  0
Podľa českého premiéra musí byť na prvom mieste starostlivosť o občanov Českej republiky.

Český premiér Andrej Babiš v sobotu odmietol návrh českej europoslankyne za Kresťanskú a demokratickú úniu - Československú stranu ľudovú (KDU-ČSL) Michaelu Šojdrovú, aby Česká republika prijala 50 sýrskych sirôt, ktoré prišli o rodičov pri bojoch v Sýrii a momentálne sa nachádzajú v utečeneckých táboroch v Grécku a v Libanone.

"Prečo by sme ich prijímali? Máme siroty aj u nás, ktoré musíme pripraviť na vstup do života," vyhlásil v sobotu Babiš.

"Od roku 2015 sme do rôznych krajín kvôli migrácii poslali 2,5 miliardy, pomáhame na mieste v Sýrii lekármi i expertmi, v Česku sme ošetrili 2500 pacientov vrátane množstva sýrskych detí," podotkol český premiér.

Podľa českého premiéra musí byť na prvom mieste starostlivosť o občanov Českej republiky. „A keď už sme pri tých sirotách, prečo zase niekto iný zabúda na vojnu na Ukrajine? Tam nie sú? Tak prečo by sme sa mali starať práve o Sýrčanov,“ pýta sa Babiš.

Predsedu vlády kritizovala opozícia, Zemanov hovorca ho podporil

Premiérove výroky vyvolali negatívne reakcie viacerých politikov z rôznych vládnych aj opozičných strán.
„Úplne určite by sme ako desaťmiliónová krajina zvládli ponúknuť nový domov 50 deťom, ktoré vo vojne v Sýrii stratili rodičov,“ vyhlásil napríklad český minister vnútra aj zahraničných vecí Jan Hamáček z Českej strany sociálno demokratickej (ČSSD).

„Päťdesiat sýrskych sirôt určite nájde domov niekde inde. Ale my hovoríme celému svetu, že sme neľudskí. Kráčame dobrovoľne do izolácie a opovrhnutia. Na túto hlúpu a buranskú politiku ťažko doplatíme. Bohužiaľ úplne zaslúžene,“ odkázal Babišovi predseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pridal sa aj predseda Starostov a nezávislých (STAN) Jan Farský, ktorý označil Babiša za „mocichtivého bezškrupulózneho úbožiaka“. „Pre Európu je väčším ohrozením ako utečenci,“ povedal.

Podporu Babišovi naopak vyslovil Jiří Ovčáček, kontroverzný hovorca prezidenta Miloša Zemana: „Je odporné, že si niektorí politici – hyeny urobili baranidlo z nič netušiacej a nevinnej päťdesiatky sýrskych sirôt,“ napísal Zemanov hovorca na Twitter.

Prísne tresty za prevádzačstvo

Na otázku, čo s legálnou migráciou, Babiš podľa servera Novinky.cz odpovedal: "ČR dáva pracovné víza na základe požiadaviek firiem a inštitúcií, ročne to je zhruba 28.000 ľudí. Každý, kto k nám príde, má povolenie. A ministerstvo vnútra starostlivo analyzuje, komu ho dá".

Zároveň dodal, že ČR musí sprísniť tresty za prevádzačstvo a zamerať sa na účelové sobáše, ako aj zjednodušiť návratovú politiku pri delikvencii. "Nepodceňujeme to, a preto pripravujeme komplexný návrh. Do Vianoc by mal byť hotový," uviedol Babiš.

Zdroj: SITA / 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti