Babiš: Silná Európa môže byť len vďaka silným štátom

27.06.2017 | 15:52
  0
“Žiadne euro. Nechcem euro. Nechceme tu euro,” uviedol bývalý minister financií vo svojom rozhovore pre agentúru Bloomberg.

Český podnikateľ a politik slovenského pôvodu Andrej Babiš, ktorého politické hnutie ANO sa pravdepodobne v októbrových voľbách do českého parlamentu, stane víťazom plebiscitu tvrdí, že udržanie koruny môže Českú republiku ochrániť pred krízou.

“Každý vie, že (euro) je skrachované. Ide o otázku suverenity. Chcem českú korunu a nezávislú centrálnu banku. Nechcem ďalšiu záležitosť, do ktorej bude Brusel zasahovať,” vysvetlil predseda strany ANO.

Agentúra Bloomberg pripomenula, že Babiš ako šéf rezortu financií dosiahol, že Česko malo v roku 2016 rozpočtový prebytok aj vďaka prílivu peňazí z Európskej únie. Exminister však v rozhovore povedal, že vyrovnané hospodárenie štátu nepovažuje za mantru. Z toho dôvodu sa nestavia proti požičiavaniu peňazí za predpokladu, že by to prinieslo krajine hospodársky rast, vyššie platy, rast HDP alebo možnosť väčších výdavkov.

Agentúra Bloomberg tiež uviedla, že prieskum Eurobarometra z roku 2016 ukázal, že až 72 percent Čechov si chce korunu ponechať. Česká republika získala na svojej hodnote voči euru viac ako 20 percent, odkedy sa v roku 2004 stala členom EÚ. (Hodnota výmenného kurzu českej koruny voči euru k 26. júnu 2017 bola 26,27 CZK = 1 euro.)  Názor českej verejnosti na euro sa od vstupu Prahy do Únie výrazne zhoršil. V roku 2009 chcelo v krajine euro asi 61 percent obyvateľov, avšak kríza v Európe spôsobila postupnú zmenu ich názorov.

Česká republika momentálne spĺňa od leta minulého roku tri z piatich podmienok pre vstup do eurozóny. Naši západní susedia nie sú členom európskeho mechanizmu výmenných kurzov (ERM) a vnútroštátne právne predpisy Česka sú nekompatibilné s európskymi kritériami.

Andrej Babiš sa tiež vyjadril, že v roku 2016 sa spolu s najbohatším Francúzom Bernardom Arnaultom stretol s budúcim prezidentom Francúzska Emmanuelom Macronom. “Pýtal sa na moje hnutie,” povedal šéf ANO. Na otázku Bloombergu, či jeho politický subjekt bol pre Macrona inšpiráciou Babiš, vyhlásil, že Macron ho v tomto smere nasledoval.

Dodal tiež, že napriek tomu, že nového šéfa Elyzejského paláca v jeho úsilí vstúpiť do volebného boja podporoval, na rozdiel od Macrona nie je hlbšej európskej integrácii naklonený. “Najväčšou pridanou hodnotou Európskej únie je národná identita každej krajiny,” povedal v tejto súvislosti Babiš s tým, že silná Európa môže byť iba vďaka silným štátom.

“Musíme bojovať za to, čo tu naši predkovia vybudovali,” vyhlásil český politik zo Slovenska. Rozhovor uzatvoril slovami, že “ak bude v Bruseli viac moslimov než Belgičanov, je to ich problém. Nechcem to tu. Nebudú nám hovoriť, kto by tu mal žiť”.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti